Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 12-13 Eylül tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kerry'nin, 12-13 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara'da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin öngörüldüğü bildirildi.

Yapılacak görüşmelerde, ortak gündemde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınması, Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulmasının planlandığı belirtildi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen Terörle Mücadele Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Kerry terör örgütü IŞİD karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda ırak ve suriye'ye kara kuvvetlerinin gönderilmeyeceğini, arap ülkelerinin de bu mücadelede öncü ve temel rolleri bulunduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El-Faysal da toplantıyı, terörle mücadelede askeri, güvenlik ve istihbarat alanında ortak bir vizyon oluşturulması için iyi bir fırsat olarak nitelendirdi. Faysal,toplantının, terör örgütlerinin sığınağı haline gelen, Libya, Lübnan, Luriye, Irak ve Yemen gibi ülkeleri de kapsadığını belirtti. Bunun en bariz örneğinin Irak-Suriye sınırını ihlal eden IŞİD örgütünün olduğunu söyleyen Faysal, toplantıda vurgulanan en önemli unsurun, sorumluluk paylaşımı ile bu konuda ciddiyet ve devamlılık ilkelerinin olduğunu kaydetti.

Türkiye ile diğer ülkeler arasında bu konuda gürüş farklılıkları olduğuna ilişkin soruya Faysal, "toplantıya katılan üyelerle Türkiye arasında hiçbir ihtilaf yoktur" ifadesini kullandı. 10 Arap ülkesi ABD'nin planını desteklediklerini açıkladı. Ancak Türkiye IŞİD'e karşı ortak bildiriye imza atmadı.