Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ve Brent petrolü küresel petrol talebinin zayıflaması ve petrol stoklarının yükselmeye devam edeceği sinyalleri ile üst üste 2. haftalık kayba hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta bu hafta yüzde 0.2, Londra’da ise yüzde 2.9 geriledi. Brent petrolü, Uluslararası Enrji Ajansı’nın (IEA) küresel petrol talebi tahminini düşürmesi ve OPEC’in üretim hedefini düşürmesinin ardından dün 3. kez 100 doların altında kapanış yaptı.  ABD, AB’ye katılarak Rusya’ya yönelik yaptırımların genişletilmesi kararı aldı.

Sidney’de bulunan CMC Markets stratejistlerinde Michael McCarthy, “ABD, yükselen bir petrol stoku sorunu var. Avrupa ekonomisindeki zayıflık göz önünde alındığında, petrol talebinin önümüzdeki bir iki yılda büyümesi ile ilgili önemli soru işaretleri bulunuyor” dedi.

Ekim vadeli WTI petrol kontratları Nymex elektronik işlemlerde 23 sent yükselerek Singapur saati ile 13:35’te varil başına 39.06 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 1.16 dolar artış ile 92.83 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 5.4 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 13 sent düşüş ile varil başına 97.95 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 5.25 dolar iken, bugün 4.85 dolar seviyesinde.