Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gelecek hafta Perşembe gerçekleştirilecek TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katılacağını bildirdi.

Dinçer, beraberindeki TÜSİAD heyetiyle Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dinçer, Davutoğlu ile 62. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra ilk kez görüştüklerini ve hükümet programıyla ilgili görüşlerini aktardıklarını belirtti. Dinçer, şunları kaydetti:

"Oldukça yüksek oranda uyum içindedir görüşlerimiz hükümet programıyla ancak önümüzde 9 aylık bir dönem var. Türkiye'nin hem siyasi hem ekonomik alandaki önceliklerini Sayın Başbakanımızla paylaştık. Bu anlamda demokratik standartların yükseltilmesi başlığı altında kapsamlı bir yargı reformunun Türkiye'nin öncelikli alanı olduğunu tespit ettik. Kopenhag kriterleri çerçevesinde Türkiye'deki özgürlük alanlarının genişletilmesi, bazı mevcut yasalarla ilgili. Bunların önceliklerini yine kendileriyle paylaştık. Türkiye'nin makro ekonomik alanında bugüne kadar sağladığı istikrarı, bundan sonra da koruması ve hatta güçlendirilmesi konusundaki görüşlerimizi kendisiyle paylaştık. Mikro reformlar alanında bazı çok öncelikli gördüğümüz yasaların bir an önce parlamentodan çıkartılmasıyla ilgili görüşümüzü kendisine ilettik. Türkiye'nin temel meselelerinde, çözüm sürecinde, çözüm sürecinin ekonomik ayağına biz sahip çıkmış durumdayız. Bu konuda yaptığımız çalışmaları kendisiyle paylaştık."

Roma'dan dün döndüklerini de bildiren Dinçer, AB dönem başkanı İtalya'da yaptıkları görüşmelere ilişkin Başbakan Davutoğlu'nu bilgilendirdiklerini söyledi.

"Başbakanımızı da davet ettik"

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dinçer, Yüksek İstişare Konseyi toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılıp katılmayacağı yönündeki soruyu yanıtlarken, "Yüksek İstişare Kurulumuza önümüzdeki perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımız teşrif edecekler" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nu da davet edip etmedikleri sorusuna Dinçer, "Sayın Başbakanımızı da davet ettik. Tabii biraz kısa, önümüzdeki hafta olması hasebiyle... Genel Kurulumuz var daha sonra ona da davet ettik. Hangisi uygun olursa kendileri memnuniyetle katılacaklarını ifade ettiler" yanıtını verdi.

Dinçer, "çözüm sürecine" ilişkin bir soru üzerine, bu sürecin siyasi kısmının hükümetin öncelikli işi olduğunu belirterek, bu yöndeki çalışmaları, Türkiye'nin bu köklü sorununun çözümü için desteklediklerini bildirdi.

Dinçer, bu konunun ekonomik alanına sahip çıktıklarını, bu kapsamda bölgeye seyahatler düzenleyerek farkındalık yarattıklarını dile getirdi. Bugüne kadar Batman ve Cizre'ye gittiklerini anlatan Dinçer, "Bu bölgedeki iş fırsatlarıyla ilgili üyelerimizde ve kamuoyunda farkındalık yaratmak istiyoruz. Bölgenin iş adamlarıyla Türkiye'nin batısındaki iş adamlarını buluşturup bölgenin fırsatlarını tartışıyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de bu devam edecek. Bu ayın sonunda Mardin'e bir seyahatimiz var. Alternatif turizm alanında bölgenin potansiyelini ortaya koyma anlamında, kasımda da Van seyahatimiz var" dedi.

Torba Kanundaki DEİK'e yönelik düzenlemeyi değerlendirmesi istenen Dinçer, bu konuda bilgi sahibi olmadığı için bir değerlendirme yapamayacağını ifade etti.