Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar '5 yılın düşüğünü gören emtia' ile yön buluyor

ABD hisseleri, küçük 2. el konut satışlarının beklenmedik şekilde gerilemesi sonucu ölçekli hisseler başta olmak üzere gerilerken, emtia fiyatları Çin maliye bakanının teşvik söylentilerini sonlandırması ile, 5 yılın en düşüğüne indi. Tahviller de yükseldi. Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 12:55'te yüzde 0.7 geriledi. MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.8 düşerken, MSCI Gelişen Ülke Endeksi yüzde 1.5 gerileyerek Haziran'dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Küçük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 1.4 aşağı geldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.56 oldu. Avustralya doları emtia üretici ülke para birimlerini yukarı taşıdı. Bakır fiyatları da yüzde 1.6 düştü.

- Çin Maliye Bakanı: Politikada önemli değişiklik olmayacak

Çin’in Maliye Bakanı Lou Jiwei, son zamanlarda ekonomik verilerin zayıf gelmesi ile ekonomistlerin büyüme beklentilerini düşürmesinin ardından yaptığı açıklamada, ekonomik verilere dayanarak Çin’in ekonomik politikasını değiştirmeyeceğini ancak Asya’nın en büyük ekonomisinde büyümenin aşağı yönlü baskı altında olduğunu ifade etti. Lou, “Herhangi bir ekonomik gösterge dayanarak önemli politika değişikliklerine gidilmeyecek” dedi.

- Avrupa hisseleri ‘Çin endişesi’ ile geriledi

Avrupa hisseleri, Çin Maliye Bakanı’nın hükümetin teşvikleri genişleteceği spekülasyonlarını sonlandırması ile 3 haftayı aşkın bir sürenin en sert düşüşünü kaydetti. Stoxx  Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 düşerek günü 346.69 puandan tamamladı. Gösterge endeks, geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 yükseliş kaydederken, İskoçya’nın İngiltere’den ayrılmama kararı alması ve Fed’in ABD’de faiz oranlarının yakın zamanda artırılmayacağını belirtmesi ile FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 artış gösterdi. Standard & Poor’s 500 endeks kontratları bugün yüzde 0.6 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 düştü.

- ABD hisseleri 2. el konut satışları ile geriliyor

ABD hisseleri, Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçtiğimiz hafta zirve rekoruna tırmanmasının ardından, ikinci el konut satışlarının beklenmedik şekilde gerilemesi ve Çin'de maliye bakanının teşvik umutlarını azaltan açıklamaları ile geriliyor. S&P 500 yüzde 0.7 gerileyerek New York saati ile 11:24'te 1,997.37 puan oldu. Dow Jones endeksi 58.40 puan, yani yüzde 0.3 düşüşle 17,221.34 puanda.

- Altın 'dolar rallisi' ile 8 ayın düşüğünü gördü

Vadeli altın kontratları, dolar rallisinin kıymetli metal talebini azaltması ile, 8 ayın düşüğüne gerilemesinin ardından yatay seyretti. Gümüş fiyatlarında da düşüş sürüyor.  Dolar 10 para biriminden oluşan sepet kur karşısında 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın  bu çeyrekte yüzde 7.9 gerilerken, dolar yüzde 5.4 değer kazandı. Fed geçen hafta, faizleri kaydadeğer bir süre düşük tutma taahhüdünü sürdürmesine karşın, 2015 yılı için faiz tahminini yükseltti ve aylık varlık alımlarını azaltarak, parasal genişleme programını Ekim ayında bitirmeye yönelik adımlarını sürdürdü. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 artarak, New York saati ile 12:19'da, ons başına 1,217.40 dolara geriledi. Kontrat daha önce 1,208.80 doları görerek en aktif kontrat için 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye inmişti. Mart ayında 1,392.60 dolara çıkan altın, bu yılın tüm kazancını silmeye yaklaştı. 31 Aralık'ta kontrat 1,202.30 dolardan işlem görmüştü. 

- Draghi: Ekonomiye yönelik riskler aşağı yönlü

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Euro Bölgesi'ne yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtti. Draghi ayrıca Euro Bölgesi'ndeki ekonomik aktivitenin yavaşladığını ve bu trendin artarak devam edebileceğini ifade etti. Avrupa Parlamentosu'ndaki çeyreklik konuşmasında Euro Bölgesi ekonomisini değerlendiren AMB Başkanı " Büyümeye yönelik riskler açıkça aşağı yönlü" dedi. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının kabul edilemeyecek oranda olduğunu ifade eden Draghi " Son göstergelerde ortak para birimi bölgesindeki ekonomik aktivitedeki gerilemenin durduğuna dair bir işaret yok" şeklinde konuştu.

- Ruble dolar karşısında rekor düşüğe geriledi

Rus rublesi, Brent petrolünün gerilemesi ve Fed'in faiz hedefini artırmasının gelişen ülke varlıklardan sermaye çıkışı olacağı endişelerini artırması ile, rekor düşük seviyeye geriledi.  Ruble dolar karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 38.615 ile kapanış seviyeleri baz alındığında tüm zamanların en düşüğünü gördü. Ruble Moskova saati ile 17:17 itibarıyla dolar karşısında yüzde 0.4 kayıpla 38.57 rubleden işlem görüyor. Şubat 2027 vadeli tahviller yatay seyrederken, faiz yüzde 9.57 seviyesinde. Brent petrolü bugün yüzde 0.6 düşüşle varil başına 97.76 dolar oldu. Rusya bütçesi gelirlerinin yarısına yakınını petrol ve doğal gaz vergilerinden elde ediyor. Ruble euro karşısında yüzde 0.3 kayıpla 49.62 olurken, merkez bankası sepeti karşısında da yüzde 0.4 düşerek 43.5668 oldu.

- Gelişen piyasalar ‘Çin’ ile 6 haftanın en düşüğünde

Gelişen piyasa hisseleri, Çin Maliye Bakanı’nın hükümetin ekonomiyi desteklemek için teşvikleri artıracağı spekülasyonlarını sonlandırmasının ardından gösterge endeksin 6 haftanın en düşük seviyesine yönelmesi ile geriliyor. Ruble değer kaybetti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.8 gerileyerek Londra saati ile 13:36’da 1,048 puana indi ve düşüşü 3. güne taşıdı. PetroChina Co., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinin 2 ayın en düşüğüne gerilemesine öncülük etti. OAO Alrosa CEO2nun görevi bırakmasnın ardından yüzde 3 geriledi. Ruble, Güney Afrika randı ve Türk lirası dolar karşısında en az yüzde 0.3 yükseldi.

- Avrupa tahvilleri Çin'in yavaşlayan büyüme sinyalleri ile yükseliyor

Avrupa devlet tahvillerinin çoğu, Çin'in yavaşlayan büyümeyi kabulleneceği söylentileri ve dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen finansal risklerin sabit gelir varlıklarına olan talebi artırdığı yönündeki uyarılar ile, yükseliyor. 10 yıl vadeli Almanya gösterge devlet tahvili faizi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bugün Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda konuşması öncesi, 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei büyümenin yavaşlama ile karşı karşıya olduğunu belirtirken, G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankacıları düşük faiz oranlarının finans piyasası riskini artırabileceğini söyledi. 10 yıllık Almanya devlet tahhvili faizi 1 baz puan gerileyerek, Londra saati ile 12:01'de yüzde 1.03 oldu. Ağustos 2024 vadeli yüzde 1'lik tahvilin  fiyatı 1.000 euro başuına 0.105 veya 1.05 euro artışla 99,705 oldu.