Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ''Türkiye, tehdit edildi. Onların sınırı tehdit edildi. Onların güvenliği tehdit edildi. IŞID'e karşı koalisyona katkı sağlayacaklarını taahhüt ettiler ama öncelikle rehine meselesinin üstesinden gelmeleri gerekiyordu'' dedi.

Kerry katıldığı bir programda soruları yanıtladı.

Kerry'ye, IŞİD'e yaklaşımı hatırlatılan Türkiye'nin ABD'nin müttefiki olup olmadığı soruldu. "Türkiye bizim müttefikimiz" diyen Kerry, kısa süre önce Ankara'da olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü hatırlatarak, Ankara'nın, IŞİD'le mücadelede kesinlikle etkili olacağını ve bu sorunun üstesinden gelme çabalarına derinden katılacağını taahhüt ettiğini vurguladı. Kerry, "Şimdi bu, sözlerle değil, eylemlerle ispat edilecek" dedi.

Türkiye'nin, Irak'ta alıkonulan 49 kişi nedeniyle ciddi bir zorlukla karşı karşıya kaldığını anlatan Kerry, Türkiye'nin Cidde'de ve Paris'te IŞİD'le ilgili yapılan toplantılara katıldığını anımsattı. Kerry, "Türkiye, tehdit edildi. Onların sınırı tehdit edildi. Onların güvenliği tehdit edildi. Onlar bunu yapacaklarını (koalisyona katkı sağlayacaklarını) taahhüt ettiler ama öncelikle rehine meselesinin üstesinden gelmeleri gerekiyordu'' ifadesini kullandı.

Kerry, "Sonucunu denemeden bilemezsiniz" anlamına gelen deyimi kullanarak, Türkiye ile ilerleyen günlerde yakın çalışma içerisinde olacaklarını dile getirdi.

AA