Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, hükümetin vergi tasarrufu amacıyla şirketlerin birleşmeye gitmelerine karşı önlem almasının ardından AbbVie Inc.’in gerilemesi ve Orta Doğu’da tansiyonun tırmanması ile düşüş gösteriyor.

İlaç üreticisi AbbVie Inc., ABD Maliye Bakanlığı’nın vergi tasarrufuna yönelik anlaşmaları sınırlandırma planlarını açıklamasının ardından New York ilk işlemlerde yüzde 2 geriledi. Çin e-ticaret şirketi Alibaba yüzde 2.2 değer kaybederek 3. işlem gününde düşüş göstereceği sinyali verdi. Alibaba hissedarı Yahoo! Inc. yüzde 2.2 geriledi. Nasdaq endeks vadelileri yüzde 0.4 düştü.

Aralıkta vadesi dolan Standard & Poor’s 500 vadelileri yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 10:27’de 1,979.6 puan oldu. Gösterge endeks, Çin maliye bakanının teşvik beklentilerini sonlandırması ve ABD’de ikinci el konut satışlarındaki gerileme ile küçük ölçekli şirketlerinin düşmesinin ardından dün 6 haftadan uzun bir sürenin en büyük düşüşünü kaydetti. Russell 200 endeks vadelileri bugün yüzde 0.5 gerilerken, Dow Jones Industrial Average vadeli kontratları yüzde 0.3 düşüş kaydetti.

Londra’daki Barclays Plc’nin varlık yönetimi birimi hisse senedi yönetimi müdürü William Hobbs, “Jeopolitik endişelerde artış olduğunu görülüyor. Orta Doğu’daki durumdan sürecin çabuk sonuçlanmayacağını anlıyoruz. IŞİD oldukça organize olmuş bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Pentagon’un yaptığı açıklamaya göre, ABD ve Arap müttefikler Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn IŞİD’e karşı Irak sınırı boyunca Suriye’de hava saldırıları düzenlediler.

Öte yandan, İsrail ordusu hava sahasını işgal etmesi sebebiyle Golan Tepeleri’nde bir Suriye savaş uçağını düşürdü.