Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, parasal genişleme olarak bilinen aylık tahvil alımlarında artık sona yaklaşılması ile Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz oranlarını düşük tutma sözünü bırakması gerekebileceğini söyledi.

Bullard, "Parasal genişlemenin henüz sona ermemiş olması nedeniyle 'kayda değer bir süre' sözünü bildirilerden çıkarmaya çalışmak için erken olduğunu düşünmüştüm. Daha doğru olan parasal genişlemenin sona ereceği düşünülen Ekim ayı toplantısı olacaktır" dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), geçtiğimiz haftaki toplantı sonrasında aylık tahvil alımlarının 28-29 Ekim'de yapılacak olan bir sonraki toplantıda sonlandırılmasının planlandığını açıklayarak, gösterge faiz oranlarının alımlar sona erdikten sonra "kayda değer bir süre" daha sıfıra yakın tutulacağı sözünü yinelemişti.

ABD'de işsizlik oranının Ağustos ayında yüzde 6.1'e gerilemesinin ardından gözler Fed'in faiz oranlarını ne zaman ve ne hızda artıracağına çevrilmişti.

Bullard 2004-2006 yılları arasında yapılan faiz artırımına da değinerek, "Bu çok daha mekanikti. Her toplantıda 25 baz puan, ve üst üste 16 toplantı. Oldukça tahmin edilebilirdi ve bence bu durum konut balonu görünümünde varlık fiyatlarında balon oluşturdu" dedi.