Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in 2015 yılında faiz artırımı yapmasını destekleyen yatırımcıların hazırlıksız yakalanma risklerine karşı bakış açılarını genişletmeleri gerekiyor.

Gelişmekte olan ülkeler ekonomik büyümenin engellenmesi risklerine rağmen Fed’in faiz artırımını takiben enflasyonda ani bir yükselişin önüne geçmek ve yabancı yatırımcının ilgisini çekmek amacıyla faiz artırımına gidebilir.

Bank of America Merrill Lynch ekonomistleri takip ettikleri ve enflasyon hedeflemesi yapan 16 gelişen piyasa merkez bankasından 12’sinin faiz oranlarını yükselteceği tahmininde bulunuyor. Ayrıca piyasanın beklentilerinin üzerinde başka merkez bankalarının da faiz artırımına gideceğini belirtiyor. Bank of America Merrill Lynch ekonomistlerinden Marcos Buscaglia ve Ana Madeira’nın yaptığı açıklamalara göre Meksiko, Tayland, Macaristan ve İsrail merkez bankalarının sürpriz yapmaları yüksek ihtimal dâhilinde.

IMF’e göre gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışları 2003’ten 2007’ye kadar yıllık olarak 697 milyar dolar olurken, 2010’dan 2013’e bu miktar 1.1 trilyon dolar seviyesine geldi. Bu durum 16 merkez bankasından 9’unun neden gösterge faiz oranlarını bu yıl düşürdüğünü ve  diğer 3’ünün aynı seviyede tuttuğunu açıklıyor