Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, Avrupa Merkez Bankası'nın duraksayan toparlanmayı canlandırmak için adımlar atmasına rağmen, üst üste beşinci ayda da geriledi.

7,000 üst düzey yönetici ile yapılan anket ile oluşturulan Ifo enstitüsü iş dünyası güven endeksi, Eylül'de 104.7'ye geriledi. Endeks Ağustos'ta 106.3 seviyesindeydi, Bloomberg anketine katılan 36 ekonomistin tahmin medyanı ise 105.8 seviyesindeydi.

Politik tansiyonun artması ve inatçı bir şekilde yüksek seyreden işsizlik oranı ile, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya ikinci çeyrekte daralırken Euro Bölgesi'nde de büyüme duraksadı. Riskler AMB'yi teşvikler konusunda -varlık alımları ile başlayarak- "daha fazla destekleyici" olacaklarını açıklamaya itti.

Zürih'te bulunan Raiffeisen Schweiz ekonomistlerinden Alexander Koch, "Ifo istikrarlı bir şekilde geriliyor. Ana sebepleri de Ukrayna krizi ve Avrupa'daki düşük büyüme ivmesi. Sonbaharda dinamikler istikrar kazanacak ve daha yılın sonlarına doğru daha iyi bir büyüme görünümü çizecektir" dedi.