Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 1,0 puan azalarak yüzde 74,4 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından düzenlenen ve Eylül ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 193 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayi kapasite kullanım oranı çalışması sonuçları açıklandı.

Buna göre, 2014 yılı eylül ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, geçen yılın aynı ayına göre 1,0 puan azalarak yüzde 74,4 oldu. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanımı ise bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74,1 seviyesinde gerçekleşti.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre dayanıklı tüketim mallarında artış, gıda ve içecekler, ara malları ve yatırım mallarında azalış görülürken, dayanıksız tüketim mallarında değişiklik gözlenmedi.

Aynı dönemde kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 0,2 puanlık artışla yüzde 73,3, ara mallarında 1,1 puanlık düşüşle yüzde 76,5, gıda ve içeceklerde 1,1 puanlık gerilemeyle yüzde 69,6 ve yatırım mallarında 3 puanlık azalışla yüzde 72,2 oldu.

Kapasite kullanımı Eylül ayında dayanıksız tüketim mallarında ve tüketim mallarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişiklik göstermedi.

Eylül ayında ikili sektörlere göre en yüksek kapasite kullanımı yüzde 86,0 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı sektöründe gerçekleşti. Bunu yüzde 80,1 ile kağıt ve kağıt ürünlerinin imalatı sektörü takip etti. Kapasite kullanımı en düşük alanların başında ise yüzde 55,7 ile "diğer imalatlar" geldi.