Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

ABD hisseleri Apple’ın gerilemesi ve Rusya’nın yabancı varlıklara el koyabileceği endişeleri ile, 8 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Dolar, toparlanan ekonominin Fed’in faiz artışını hızlandıracağı beklentisi ile, 4 yılın yükseğinin de üstüne çıktı.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saati ile 14:18’de yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 2.1 gerilerken Apple hisseleri yüzde 3.4 değer kaybetti. MSCI Gelişen Ülke Endeksi yüzde 1 gerilerken, Rusya hisseleri önceki kazancını sildi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yükselişi 5. güne taşırken,  euro 22 ayın düşüğüne geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 6 baz puan gerileyerek yüzde 2.51 oldu. Altın fiyatları da yükselerek önceki kayıplarını sildi.

ABD'de, dün açıklanan birinci el konut satışları verisinin Ağustos ayında altı yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, bugün açıklanan işletme ekipmanları siparişleri verisi Ağustos ayında ekonomistlerin tahmininden daha fazla arttı ve işsizlik başvuruları geçen hafta beklenenden daha az bir artış gerçekleştirdi. Güçlü çıkan ABD ekonomik verileri, yatırımcıların daha yüksek ABD faizlerine ilişkin beklentilerini daha öne çekmesine neden oluyor ve bunun sonucu dolar güçleniyor. Öte yandan, Yeni Zelanda'dan Avrupa'ya, para politikaları, diğer para birimleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Çin'de Kambiyo Devlet İdaresi başkan yardımcısı Wu Ruilin, bazı bankaların Qingdao limanında hayali dış ticaret işlemlerinde rol oynadığını kaydetti ve buna karışanların ciddi bir şekilde cezalandırılacağını sözlerine ekledi.

Londra'da Sturgeon Capital Ltd. para yöneticilerinden Yannick Naud, "Bu yılın ikinci yarısı boyunca temel konu ABD dolarındaki güçlü seyir," dedi ve "Ekonomi çok güçlü bir şekilde büyüyor, çok iyi bir sonuçlar setimiz var ve merkez bankası muhtemelen, faizleri artırma konusunda birinci ya da İngiltere Merkez Bankası'nın ardından ikinci olacak" şeklinde görüş bildirdi.

(21:50'de güncellendi)