Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'den Jeffrey Currie, fiyatlardaki düşüşün buı yılki kazancın neredeyse tümünü geri almasının ardından, altın için henüz en kötü dönemin geride kalmadığını söyledi.

Geçen yıl, altının 1980'den bu yana en kötü yıllık performansını göstermeden önce, yatırımcılara "sat" tavsiyesinde bulunan Currie, "Riskler önemli ölçüde aşağı yöne eğilim gösteriyor," dedi ve "Desteğin büyük bölümü Ukrayna'daki siyasi belirsizlikten ve Orta Doğu'da meydana gelen gelişmelerden kaynaklanıyordu," dedi ve bu belirsizliklere ilişkin endişelerin azalmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Altının bu yılın ilk yarısındaki rallisinin emtia, hisse senetleri ve ABD Hazine tahvillerindeki kazançları geçmesinin ardından, metal 2014 yılının ilk çeyrek dönemlik zararına ilerliyor. Değerli metallere değer koruma amaçlı gelen talep, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki hisse senetlerinin bu ay rekor seviyeye çıkması ile birlikte, ABD ekonomisindeki toparlanma görünümü ve buna bağlı olarak dolarda görülen yükseliş sonucu eridi.

Altın bu hafta, Fed'in 17 Eylül'deki toplantısında faiz beklentisini yükseltmesi ve bunun sonucu altına yönelik enflasyondan korunma talebinin azalmasının ardından sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Para yöneticileri, yükseliş beklentisi ile tuttukları pozisyonları (uzun pozisyon) beş haftadır üstt üste azaltırken, küresel exchange traded fonlarındaki (ETF) altın bvarlıkları 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Goldman analistlerinden Damien Courvalin, New York'ta Bloomberg merkezinde verdiği bir mülakatta, "Altın, uzun vadeli enflasyon endişelerinden ziyade, ABD'de kısa vadeli büyüme ivmesine daha fazla duyarlı," dedi ve "Altına ilgi, 18 ay öncesine göre daha düşük" şeklinde görüş bildirdi.

Dolardaki Ralli

Vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.5 gerileyerek ons başına 1,212.90 dolara indi. Bunun sonucu, bir ara yüzde 16'ya kadar çıkan bu yılki kazanç, yüzde 0.8'e daraldı. 22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi 2014 yılında yüzde 5.2 düşerken, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzede 3.7 yükseldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 4.1 tırmandı.

Currie, altının 2010'dan bu yana en iyi ilk yarı performansını göstermesine neden olan bu yılki sıçramasının sona ereceğini tahmin eden tek analist değil. 2013 yılındaki güçlü düşüşü tahmin eden diğer bir analist olan Societe Generale SA'dan Michael Haigh, bu ayki bir raporda, metalin 2015 yılının üçüncü çeyreğine kadar yüzde 5'ten fazla bir kayıp gerçekleştirmesini beklediğini kaydetti. Haziran ve Temmuz aylaarında yükseliş beklentilerine göre pozisyon açan yatırımcılar, kısa altın pozisyon sayısını üç ayın en yüksek seviyesine çıkararak, bu analsitlerle aynı görüşe gelmiş olabilirler.

Düşük Enflasyon

Altın, 12 yıl üst üste yükseldikten sonra, 2013 yılında, hisse seenetlerindeki ralli ve düşük seyreden enflasyonun bazı yatırıcıların altına yönelik inancını yitirmelerine neden olmasının etkisi ile yüzde 28 düştü.

Currie, 10 Nisan 2013'te, 15 Nisan 2013'te sona eren yüzde 13'lük iki günlük sert düşüşten iki gün önce, "sat" tavsiyesinde bulundu. Güçlü düşüş, önceki ay yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını yüzde 11 artıran para yöneticilerinin büyük bölümü tarafından önceden görülemedi. Yatırımcılar altın varlıklarını Aralık ayında son altı yılın en düşük seviyesine indirdi.

Şimd, Currie, bu yılın başında yaptığı tahminini koruyarak, altının 2014 yılının sonuna kadar 1,050 dolara düşmesini bekliyor. SocGen'den Haigh, 12 Eylül tarihli raporunda, altın fiyatlarının gelecek yılın üçüncü çeyreğinde 1,150 dolar seviyesinde olacağı tahminini yaptı. Metal, Ukrayna'daki şiddet olayları ile birlikte, Mart ayında, 1,392.60 dolara kadar çıkarak bu yılın en yüksek seviyesini gördü.

Citigroup Inc. dün, ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisi güçlenirken, risk ile ilişkili desteğin azalmakta olmasından dolayı, gelecek yıl için altın tahminini düşürdü. Banka altın tahminini 1,365 dolardan 1,225 dolara çekti. UBS AG dün, üç aylık altın tahminini yüzde 7.7 düşürerek 1,200 dolara indirdi.

Hedef Fiyat

Courvalin, "Türbülans halen sürüyor, ancak artık daha da artmıyor. Bu durumun, altının hedefimize doğru düşmesine yardımcı olacağını düşünüyoruz" dedi.

Altın fiyatları 30 Haziran'dan bu yana yüzde 8.6 düştü. Fed, 17 Eylül'deki toplantısında, aylık tahvil alımını 15 milyar dolara düşürdü ve programı Ekim ayında sonlandırmaya yönelik hareketini sürdürdü. Politika yapıcıları da ayrıca, Fed politika faizi olan Fed fonları faizinin 2015 yılı için tahmin medyanını, Haziran ayındaki seviyesi olan yüzde 1.125'ten yüzde 1.375'e çıkardı.

Currie, "Enflasyon tahminlerimiz oldukça bastırılmış durumda," dedi.

Beş yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin başa baş oranı ile ölçülen enflasyon tahminleri bu hafta Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, enflasyon düşüldükten sonra yüzde 0.86 seviyesine geldi. Bu oran, Ekim 2011'deki eksi yüzde 2.1 ile 1980'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bazı yatırımcılar bu göstergeyi, yüzde sıfır yakınında bulunan Fed'in borçlanma maliyetleri üzerindeki enflasyon etkisinin arındırılması ile ortaya çıkan reel faizi ölçmek için kullanıyor.

Courvalin, "Nihayetinde, altın için adil değeri belirleyen, ABD'nin reel faiz ortamı" dedi.