Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in döviz kuru düzenleyicisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Nisan 2013’te başlatılan incelemeler kapsamında ülke çapında 10 milyar dolar tutarında hileli işlem yapıldı. Ortaya çıkarılan hileli işlem belgelerinden bazılarının Qingdao Limanı’yla bağlantılı olduğu belirtilirken, yetkililer finansman için teminat olarak gösterilen metallerin birden fazla defa kullanılması ile ilgili araştırmaları sürdürüyor.

Devlet Döviz kuru idaresinin inceleme departmanı başkan yardımcısı Wu Ruilin Pekin’de yaptığı açıklamada, “Şirketlerin sahte, düzmece ve yasa dışı yollarla tekrar kullanılmış dokümanları Qingdao da dahil olmak üzere ihracat ve ithalatta kullandıkları ortaya çıktı, Sahte işlemler sıcak para akışından baskıyı artırarak suçlulara fonları hareket ettirmek için illegal bir kanal yarattı” dedi. Ruilin suçluların ciddi şekilde cezalandırılacağını ifade etti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Şanghay merkezli ekonomistlerinden Zhou Hao, “Bazı şirketler bu işlem kanalını içeriye sıcak para getirmek için kullandılar. SAFE’nin gerçekleştirdiği soruşturma sıcak para akışlarını yavaşlatacak ve emtia ithalatları da bankaların dokümanların doğrulanmasında daha dikkatli olması ile düşürecektir” dedi.