Allianz: Türkiye en zengin 46. ülke
Allianz'ın "Küresel Varlık Raporu"na göre, Türkiye, en zengin ülkeler sıralamasında 46. sırada yer aldı
Allianz'ın "Küresel Varlık Raporu"na göre, Türkiye, en zengin ülkeler sıralamasında 46'ıncı sırada yer aldı.
Allianz, 50'den fazla ülkede hane içi varlık ve borç durumlarını mercek altına alan "Küresel Varlık Raporu"nun 5'incisini yayınladı. Rapora göre, kişi başına düşen mali varlıklara göre oluşturulan en zengin ülkeler listesinde Türkiye 46'ıncı sırada yer aldı.
Raporda açıklanan sonuçlara göre, küresel hane içi brüt mali varlıklar 2013 yılında, son on yılın en hızlı ivmesini yakalayarak yüzde 9,9 oranında büyüdü. Bu büyümeyle birlikte küresel mali varlıkların toplamı 118 trilyon avroya ulaşarak bir rekora da imza atmış oldu
Rapora göre rekor büyümede, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da menkul değerlerde tutulan hisselerin gösterdiği yüzde 16,5'lik büyüme performansı etkili oldu. Amerika Birleşik Devletleri hisselere sıcak fon akışının gerçekleştiği tek bölge olurken, Avrupalılar mali varlıklardan para çekmeye devam etti
Bu hızlı büyümenin bütün coğrafi bölgelerde gözlemlenemediğine işaret eden rapora göre, özellikle Latin Amerika gibi gelişmekte olan ülkelerde, bölgesel nakit ve döviz pazarlarında yaşanan çalkantılar varlık büyümesinde hız kaybına neden oldu. Doğu Avrupa bölgesinin tamamında da benzer bir tablo gözlemlendi.
Büyüme oranı yüzde bir oranında gerileyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti; bu rakam bile yüzde 5,2 büyüme kaydeden Batı Avrupa'nın iki katından fazla oldu. Uzun dönem gelişimine bakıldığında, 2000 yılından bu yana ortalama yüzde 14,5 büyümeyle Doğu Avrupa bölgesi "Büyüme Şampiyonu" olmaya devam ediyor.
Bölgedeki birçok ülke, özellikle Avrupa Birliği üyesi olan Doğu Avrupalılar 2007 yılından bu yana varlık birikiminde vites küçültmeye devam ederken, varlık büyümesine genel enflasyon oranı gibi reel veriler bazında bakıldığında ise Doğu Avrupa'da ortalama yüzde 6 oranında düşüş yaşandığı görülüyor. Bu rakam yüzde 5,5 oranına sahip Latin Amerika'nın üzerindeyken, Japonya gibi 2000 yılından bugüne yıllık ortalama yüzde 10 büyüme oranına sahip ülkelerin oluşturduğu Asya pazarının çok altında seyrediyor.
AA