Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrolü, bollaşan petrol stokunun piyasayı Orta Doğu’daki tansiyondan koruyacağı spekülasyonları ile bu ay 3. haftalık kayba hazırlanıyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) New York’ta durağan seyrediyor.

Petrol vadelileri Londra’da büyük bir değişiklik göstermeyerek yüzde 1.5 geriledi. 1991’deki Körfez Savaşı’ndan bu yana Arap ve ABD askeri birlikleri arasından kurulan en büyük koalisyon Suriye’de IŞİD terör örgütü hedeflerini vurmayı sürdürürken, OPEC’in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak’ta savaş petrol üretiminin dörtte üçünün yapıldığı güney bölgelere sıçramadı. Libya’nın üretimi günlük olarak 925,000 varile ulaştı.

Seul’daki Hyundai Futures Co. emtia analistlerinden Will Yun, “Suriye’deki gerilim tamamen çözülmüş olmasa da sorunların petrol fiyatları üzerindeki etkisi azalmış görünüyor. Artan petrol stokları ile fiyatlarda daha da düşüş görebiliriz” diye konuştu.

Kasım vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında Singapur saati ile 13:36’da değişiklik göstermeyerek varil başında 97 dolar oldu. Kontrat dün 5 sent yükseliş göstermişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 64 atında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12.5 düştü.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı 6 sent düşerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 92.47 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 27 sent gerileme ile 92.53 dolara inmişti. ABD gösterge petrolü WTI ile Brent arasındaki fark geçtiğimiz hafta Cuma günü 6.74 dolar iken bugün 4.47 dolar seviyesinde.