Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük ikinci bakır tüketicisi ABD’de ekonomik büyümenin hızlandığını göstermesi beklenen veri öncesinde Haziran ayından bu yana en düşük seviyeden yükseliş gösteriyor.

Bakır, dün 16 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmasının ardından bugün Londra’da yüzde 0.7 kadar yükseldi. ABD yurt içi hasıla büyümesi ikinci çeyrekte yüzde 4.6 oldu. Dün hükümet tarafından açıklana veri ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişlerinin geçtiğimiz ay rekor seviyede gerilediğini gösterdi.

Tokyo’daki Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “Bakır 6,700 dolar civarında destek bulmaya çalışıyor. Piyasa olumlu gelmesi beklenen ABD büyüme verisinin açıklanması öncesinde desteklendi” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.5 yükselerek Hong Kong saati ile 15:18’de ton başına 6,725.25 dolardan işlem gördü. Bakır bu hafta yüzde 1.6 geriledi ve 5. haftalık kayba ilerleyerek Nisan 2013’ten bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 4.1 düştü. Altı ana metalin işlem gördüğü LME dün yüzde 0.9 aşağıda kapandı ve çeyrek dönemlik kayba hazırlanıyor.

Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.4 yükseliş ile pound başına 3.0415 dolardan alıcı buldu. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda Aralık vadeli bakır kontratı yüzde 0.3 artarak ton başına 47,890 yuan (7,807 dolar) oldu.

LME’de alüminyum yükselirken, kurşun, kalay ve nikel düştü. Çinko yatay seyretti.