Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'nın özerk Katalan bölgesinin başkanı Artur Mas, bağımsızlık referandumu yapılmasını öngören bir kararnameyi yarın imzalayacak. Kararname daha önce Katalan Bölgesel Meclisi'nde kabul edilen referandum yasasına dayanıyor.

İskoçların "hayır" kararı çıkan bağımsızlık referandumunun ardından atılan bu adımın Katalan bölgesiyle başkent Madrid arasındaki politik gerilimi artırması bekleniyor. Merkezi İspanyol hükümeti, referandum yasasının İspanyol anayasasına aykırı olduğunu savundu ve söz konusu kararnamenin anayasa mahkemesine götürüleceğini açıkladı.

Katalan bağımsızlık referandumunun İskoçların referandumundan yaklaşık iki ay sonra 9 Kasım'da düzenlenmesi planlanıyor. Katalan başbakan Artur Mas'ın bu adımı, İspanyol merkezi hükümeti ile ayrılıkçı hareketlerin güçlü olduğu özerk bölgeler arasında uzun zamandır yaşanan çatışmanın yeni bir döneme girdiğini gösteriyor.

Bu özerk yönetimler aynı zamanda ülkenin en müreffeh bölgelerini oluşturuyor. Katalanlar referandum sayesinde merkezi hükümeti barışçıl bir ayrılma planına razı etmeyi amaçlıyor. Ancak katalanların bağımsızlık arzusuna hükümetin yanı sıra muhalefetteki sosyalist parti de karşı çıkıyor.