Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelinde ülke tahvilleri, Fed yetkililerinin dolardaki artışın ABD ekonomik toparlanmasını engelleyebileceği yönünde uyarıda bulunması ile bu hafta yükseliş gösterdi.

Bloomberg Küresel Gelişmiş Ülke Tahvil Endeksi, Avrupa ve Japonya’daki zayıf ekonomik büyümenin politika yapıcıları destekleyici para politikalarını sürdürmeye yönlendireceği spekülasyonları ile Eylül ayındaki ilk haftalık kazancı kaydetmeye ilerliyor. Endeks yüzde 0.2 yükselerek Eylül ayındaki düşüşü yüzde 2.7’ye indirdi. Tahvil faizleri, Fed yetkililerinin 2015 yılı için faiz oranı tahmin meydanlarını artırmaları ile geçtiğimiz hafta yükselerek yatırımcıların ilgisini çekti.

Stockholm’deki SEB AB sabit gelir araştırma müdürü Jussi Hiljanen, “Tahviller, piyasanın küresel ekonomik görünüm ile ilgili tedirgin olmasıyla tekrar ralli yaptı. Bu durum Fed’in faiz artırımını erteleyeceği anlamına geliyor. Fed politika yapıcılarından son gelen mesajlar oldukça karışık. Güçlenen dolar, ABD ekonomik büyümesini yavaşlatabilir ve ABD Hazine tahvillerine daha fazla para çekerek tahvil faizleri üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırabilir” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi büyük bir değişiklik göstermeyerek New York saati ile 06:56’da yüzde 2.50 oldu. Ağustos 2024 vadeli yüzde 2.375’lik tahvilin fiyatı 98 29/32 seviyesinde.

Tahvil faizi, 19 Eylül’de yüzde 2.65’e çıkarak 7 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu hafta ise 8 baz puan veya 0.08 yüzde puan geriledi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloonberg Spot Dolar Endeksi bugün 1.064,18’e ulaşarak Haziran 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı.