Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dönemin İngiltere Başbakanı 2000 yılının Mart ayında Rusya'nın yeni Devlet Başkanı ile görüşen ilk önemli ekonominin lideri olduğunda, Putin en cömert zamanındaydı.

Putin first ladylerin eşliğinde Blair'a memleketi St. Petersburg'deki Hermitage müzesini gezdirmiş, ardından Mariinsky Tiyatrosu'nda 'Savaş ve Barış'ın opera uyarlamasını izlemişlerdi. Blair, Putin'i ekonomiyi modernleştirerek yabancı yatırımcıya açma çabalarından ötürü kutlamıştı. Hatta Putin bir hafta önce Rusya'nın NATO'ya katılma fikrinden bahsetmişti.

Rus lider vergileri azaltarak ülkenin Dünya Ticaret Örgütü'ne katılması için bastırarak bir dönem beklentileri karşıladı. Piyasalar ralli yaparken, yabancı yatırımcının akın etmesi Micex Endeksi'ni Putin'in ilk iki döneminde 12 kat yukarı taşımıştı. Ruble de aynı dönemde yüzde 12 değer kazanmıştı.

Ancak o günler şimdi bakıldığında çok uzak gözüküyor. Putin 2003'te yeni dostlarından uzaklaşmaya başlarken, 2012'de başlayan üçüncü dönemi geri dönüşün işareti oldu. Putin bundan sonra muhalifleri sindirmeye, ekonomik özgürlükleri kısıtlamaya başlayacaktı. Rus lider son olarak bu yıl Ukrayna'nın doğusundaki isyanı körükledi.

Tüm bunlar Rusya'yı resesyonun eşiğine taşırken, ülkeyi birçok uluslararası yaptırımla karşı karşıya bıraktı. MSCI Dünya Endeksi'ndeki hisseler geçen yıla göre yüzde 9.7 yukarıda seyrederken, Micex yüzde 2.9 geriledi. Ruble bugün tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken, Putin'in ilk başkan olduğu dönemden bu yana toplam yüzde 30 düşüş kaydetti.