Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi göstergesi, emlak sektöründeki güçlü düşüşün dünyanın ikinci en büyük ekonomisi üzerinde baskı oluşturması ile birlikrte, ilk açıklanan rakamın altında gerçekleşti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında, ilk açıklanan rakam olan 50.5'in altına inerek 50.2 seviyesine geriledi. Bu veri Ağustos ayında da 50.2 seviyesinde gerçekleşmişti. 50 seviyesinin üzerindeki bir rakam sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi bu veri sonrası düşüşünü hızlandırdı.

Ekonomistler, sanayi kesimi karları, fabrika üretimi ve kredi verilerinin görünümün kötüleştiğini göstermesinin ardından, Çin'in bu yıl için gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme tahminlerini düşürdüler. Hükümet bu yıl için büyüme hedefini yüzde 7.5 olarak belirlerken, Başbakan Li Keqiang ve diğer politika yapıcılar aylardır, güçlü teşvik tedbirlerine ihtiyaç olmadığını vurguluyor.

Şanghay'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. ekonomisti Zhou Hao, "Veri, Çin ekonomisinin halen aşağı yönde eğilim gösterdiğini işaret ediyor," dedi ve "Merkez bankasının geniş tabanlı bir gevşeme programı uygulamada isteksiz olduğu açık ve ekonomik zayıflık muhtemelen devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Bugünkü veri, PMI'ın yedi aydır üst üste ilk açıklanan rakamın altında gerçekleştiğini gösterdi. İmalat sanayi PMI verisi, ankete dahil 420'nin üzerindeki şirketin yüzde 85 ila yüzde90'ından gelen yanıtları baz alarak düzenleniyor.