Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın sanayi üretimi beklenmedik şekilde gerilerken güçlenen perakende satışlar ve gelişme gösteren işgücü piyasası dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya’nın direnç gösterdiğine işaret ediyor. Başbakan Shinzo Abe ise satış vergisinde yeni bir artış yapmayı değerlendiriyor.

Sanayi üretimi Temmuz ayından Ağustos ayında yüzde 1.5 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.2 artış görüleceği yönünde seyrediyordu. Perakende satışlar yüzde 1.9 yükselirken, işsizlik oranı yüzde 3.5’e geriledi.

Açıklanan veri, 6 yılın en düşük seviyesinden işlem gören yenin üretimi canlandırmada başarısız olduğunu gösterirken, Nisan ayındaki satış vergisinin ardından yurtiçi talebin toparlanmasına rağmen üreticilerin karşılaştığı dalgalanmalara işaret ediyor. Abe’in hükümeti tüketicilerin ve iş dünyasının gelecek yıl vergide yapılabilecek bir yükselişi kaldırabilmeleri için teşvikleri artırmaya hazır olunduğu sinyali verdi.

Sumitomo Mitsui Asset Management Co. başekonomisti Akiyoshi Takumori, “Tüketime bağlı verilerde artış olduğunu görüyoruz ancak üretim zayıf görünüyor. Dolayısıyla olumsuz taraf genele ağır basıyor” dedi.