Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi enflasyonu, Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin bu hafta deflasyondan kaçınmak için daha fazla teşviğin gerekip gerekmediğini görüşmek üzere bir araya gelmelerinden önce yavaşladı.

Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'daki istatistik ofisinden yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları endeksi Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 arttı. Ağustos ayında yüzde 0.4 artan tüketici fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de yüzde 0.3 artış göstermesi bekleniyordu. Eurostat'ın bugün açıkladığı diğer bir veriye göre, işsizlik oranı Ağustos ayında yüzde 11.5'te kaldı.

AMB Başkanı Mario Draghi, 22 Eylül'de Brüksel'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, 2013 yılının başından bu yana hedef seviyenin altında seyreden enflasyonu yükseltme konusunda "tam kararlılıklarını" sürdürdüklerini söyledi. Politika yapıcılar, son dört ayda, daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik konusunda mutabakat sağladı ve Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosunda 1 trilyon euroya (1.3 trilyon dolar) kadar bir büyüme sağlayacak varlık alım planının detaylarını açıklamaya hazırlanıyor.

Neumuenster, Almanya'da Sparkasse Suedholstein ekonomistlerinden Christopher Matthies, "Düşük enflasyon, Euro Bölgesi'nde ekonomik aktivitenin zayıf olduğunun kayda değer bir işareti," dedi ve "Durum şimdilerde olumsuz görünüyor ve kısa vadede bir iyileşme beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Euro Bölgesi'nde ekonomik güven bu ay Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, imalat sanayi ve hizmet sektörü büyümesi beklenmedik bir şekilde bu yılın en düşük seviyesine indi.

Enerji fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.4 düştü. Bu veri önceki ay yüzde 2 gerilemişti. Alkol, gıda ve tütün ürünleri fiyatları yüzde 0.2 artarken, hizmetlerin maliyeti yüzde 1.1 yukarıdaydı.