Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri doların 2008’den bu yana en yüksek seviyeye gelmesinin endişe kaynağı olduğu belirterek dolardaki daha ileri artışların ekonomik büyümeye engel teşkil etme ve enflasyonun aşırı düşük kalmasına neden olma potansiyeli olduğunu ifade ediyor.  

Fed yetkilileri 2006’dan bu yana faiz oranlarının ilk kez yükseltilmesi için tarih değerlendirmeleri yaparken, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, New York Fed Başkanı William C. Dudley ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans yaptıkları açıklamalarda doların hareketlerini izlediklerini söylediler. Güçlenen dolar, ithalatı olumsuz etkilerken ihracatı düşürebilir ve ekonomik büyümeyi engelleyebilir.

Chicago Fed Başkanı Evans, “Dolardaki yükselişi net ihracat, yurtiçi hasıla büyümesi ve enflasyondaki gelişmeler üzerindeki etkisi bağlamında göz önünde bulunduracağız” ifadesini kullandı.

Evans ve Dudley, Fed’in faiz artırımı konusunda sabırlı olmayı kaldırabileceğini savunanlar arasında yer alıyor. Ayrıca erken yapılacak bir faiz yükselişinin dünyanın en büyük ekonomisine, beklenilmesinden daha büyük risk oluşturacağını belirtiyorlar.

Connecticut RBS Securities Inc. ABD ekonomisti Guy Berger, “Fed yetkilileri işgücü piyasasındaki toparlanmanın sürekliliği, enflasyonun hedefin altında kalması ve doların bu durumu desteklemesi konusunda endişeliler” şeklinde konuştu.