Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ödemeleri ve mortgage oranlarını düşürmek için konut alıcılarının erişimini genişleterek, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyen emlak sektöründeki düşüşü sonlandırmak için 4 yıllık sıkılaştırma kampanyasını tersine çeviriyor.

People’s Bank of China’nın web sitesinden yaptığı açıklamaya göre ikinci bir konut satın alımı yapmak üzere kredi başvurusunda bulunan kişiler indirim alabilecek. Mortgage politikasının hafifletilmesinden önce bu olanak sadece ilk konut satın alımı başvuruları için sağlanıyordu. Merkez bankası üçüncü konut satın alımını yapacak kişilerin mortgage başvuruları için bulunan yasağı da hafifletti.

Merkez bankası ülke çapında yaptığı açıklama ile 2008‘den bu yana ilk kez gayrimenkul politikalarını genişletti. Credit Suisse Group AG’ye göre alınan kararda Çin’de yetkililerin küresel finans krizinin yansımaları ile mücadele etmesi etkili oldu. Merkezi hükümet, bölgesel hafifletmelerin konut satışlarındaki düşüşü durdurmakta başarısız olmasının ardından yeni adımlar atmaya başladı.

Hong Kong’daki Mizuho Securities Asia Ltd. Asya baş ekonomisti Shen Jianguang, “Belli ki ekonomik yavaşlamayı tolere etmenin de bir sınırı bulunuyor. Alınan karar sert bir düşüş riskini büyük oranda azalttı” dedi.