Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli politika yapıcılar, gayrımenkul sektöründeki güçlü gerilemenin ekonomik büyümeye tehdit oluşturmasının, konut alım gücünün artmasına ilişkin endişelere ağır basması sonucu, küresel krizden bu yana ilk kez emlak alanında uyguladığı kısıtlamaları gevşetti.

Çin Merkez Bankası'nın internet sitesinden dün yapılan açıklamaya göre, ikinci konut alımı için başvuruda bulunanlar daha düşük bir ön ödeme yapabilecek ve daha önce yalnızca ilk konutlarını alanlara uygulanan mortgge faizlerinden yararlanabilecek. Merkez bankası ayrıca üçüncü konutlarını alacaklara uyguladığı mortgage yasağını da gevşetti.

Bu karar, yavaşlayan emlak yatırımları ve sanayi üretiminin, Başbakan Li Keqiang'ın 2014 yılı için belirlediği yüzde 7.5'lik büyüme hedefinin tutturulmasını riske sokmasının ardından, dört yıl süren sıkılaştırma adımından geri dönüşü işaret ediyor. Çin'de dün açıklanan imalat sanayi göstergesinin Eylül ayında değişiklik göstermemesi, ülkede imalat sanayinin baskı altında kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Hong Kong'da Barclays Plc'de baş Çin ekonomisti Chang Jian, "Ekonomik büyüme, durgun içi talebe bağlı olarak zayıf kalmaya devam ediyor," dedi ve Emlak piyasasındaki kısıtlamaların gevşetilmesinin, ibvmenin bu yıl sonunda hafifçe artmaya başlayabileceği imalat sanayi üzerindeki etkisinin görülmesi birkaç ay alacak" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de Ulusal İstatistik Ofisi ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu'nun açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 51.1 çıkarak Ağustos ayına göre değişiklik göstermedi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in önceki gün açıkladığı imalat sanayi PMI verisi ise değişmeyerek 50.2 seviyesinde kalmıştı. 50'nin üzerindeki rakam sektörde büyümeyi işaret ediyor.