Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, 4 yılın en güçlü seviyesine ulaşan doların dolar ile fiyatlanan sanayi metallerine talebi azaltması ile 15 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Nikel ise düşüşü 5. güne taşıyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.5 geriledi. Doların 10 önemli para birimi karşısında hareketlerini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi yükselişi 9. güne taşıyarak Haziran 2010’dan bu yana en yüksek kapanışı kaydetmeye hazırlanıyor. Güçlenen dolar, diğer para birimlerini kullanan tüketiciler için emtianın daha pahalıya gelmesine neden oluyor. Bu durum alternatif bir yatırım aracı olan işlenmemiş materyallere talebi düşürüyor. Çin iamalt sanayi verisi Eylül ayında değişiklik göstermedi.

Tokyo’da bulunan Astmax Asset Management Inc. fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “Doların güçlenişi piyasadaki güveni olumsuz etkiledi. Metaller, Çin talebinin yavaşladığı endişeleri ile zaten baskı altındaydı” diye konuştu.

Üç ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda (LME) ton başına 6,637 dolar ile 13 Haziran’dan bu yana en zayıf seviyeden işlem gördü ve Tokyo saati ile 11:50’de 6,650.25 dolardan alıcı buldu. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta büyük bir değişiklik göstermeyerek pound başına 3.006 dolar seviyesinde yatay seyrediyor. Çin piyasaları resmi tatil dolayısıyla bugünden 17 Ekim’e kadar kapalı olduğu için Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda işlem yapılmıyor.

Nikel Londra’da yüzde 0.3 düşerek ton başına 16,260 dolar oldu. LME’de çinko, kurşun ve kalay geriledi.