Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği’nin (AB) ilk istihdam zirvesinin gerçekleşmesinden 17 yıl sonra liderler bölgede istihdamın nasıl yaratılacağı konusunda bölündü.

Bugün Milano’da yapılacak bir toplantıda konuşacak olan İtalya Başbakanı Matteo Renzi kabul ettirmeye çabaladığı yeni işgücü kanunlarına destek bulmaya çalışacak. Fransa Başkanı Francois Hollande harcamaların artırılması yönündeki teklifini Almanya Başbakanı Angela Merkel’in reddetmesi bekleniyor.  İngiltere Başbakanı David Cameron ise toplantıya katılmayacak.

AB liderlerinin bu süreçte ilerleme kaydedememeleri, parasal genişleme konusunda muhalefetle karşılaşan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin geriliminin artırabilir. Draghi, politikacılara bölgenin katı işgücü piyasalarını gevşetmeleri çağrısında bulunurken, bu durumun korunan çalışanları memnun etmeyeceğini farkında görünüyor.

Euler Hermes başekonomisti Ludovic Subran, “İspanya gibi ülkeler bütün bir nesil kurban ediliyor. Uzun vadede bu durumun verimlilik üzerinde büyük bir etkisi olacak. . Milan zirvesinde liderlerin geniş ölçekli bir istihdam yaratımı konusunu görüşmeleri gerekiyor” dedi.

Euro Bölgesi ekonomisi, beş yıl önce Yunanistan’da beklentinin iki katından fazla gelen borcun ardından hala borç krizinden kalan yaralarını iyileştirmeye çalışıyor. Bölge genelinde ekonomik büyüme durma noktasına yaklaşırken, enflasyon 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bugün Avrupa Birliği’nde işsizlik oranı yüzde 11.5 seviyesinde.