Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in danışmanlarından Kozo Yamamoto, Japonya ve ABD para politikalarının farklı yönlerde ilerlemesi ile dolar karşısında 6 yılın en zayıf seviyesinde olan yenin daha da zayıflayarak 120 seviyesine gerileyebileceğini ifade etti.

Yönetimdeki Liberal Demokratik Parti'nin kanun yapıcılarından 66 yaşındaki Kozo Yamamoto Tokyo’da yaptığı açıklamalarda, “Bizim parasal genişlemeye gitmemiz ve ABD’nin teşvikleri sonlandırması ile yenin daha da değer kaybetmesi kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkıyor. 110 veya 120 arasındaki bir düşüş şaşırtıcı olmaz” şeklinde konuştu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda, para biriminde son dönemde görülen düşüşlerin çeşitli ülkelerdeki farklı para politikaları göz önüne alındığında “doğal” olduğunu söylerken, Başbakan Shinzo Abe de dahil olmak üzere kanun yapıcılar yendeki zayıflığın küçük ölçekli Japon şirketlerine ve hane halkına zarar verdiğini belirtiyor. BOJ dün yaptığı açıklama ile rekor seviyedeki teşvikin aynı oranda tutulacağını duyurdu. ABD’nin merkez bankası Fed ise parasal genişleme programını sonlandırmaya hazırlanıyor.

Yen dolar karşısında 1 Ekim’de 110.09 seviyesine gerileyerek 2008’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.