Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio varlık alımı programının 1 trilyon euroluk (1.26 trilyon dolar) varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ve teminatlı tahvili kapsadığını belirtti.

Bugün Frankfurt’ta konuşan Constancio “ Alınabilecek durumdaki VDMK ve teminatlı tahvillerin geneli varlık alımlarının geniş bir kapsamda yapılabileceğini gösteriyor. Ancak alabileceğimiz miktarın teorideki rakamdan düşük olacağının tabi ki farkındayız” dedi.

AMB hedeflediği uzun vadeli kredileri varlık alımı programı ile takviye ederken, planın ayrıntılarını geçen hafta açıklamıştı. Bu hamleler ikinci çeyrekte yavaşlayan Euro Bölgesi ekonomisinde büyümeyi hızlandırmak ve deflasyonu önlemek için atılan son adımlar oldu.

Constancio 1.2 trilyon euroluk Euro Bölgesi teminatlı tahvil stokunun yaklaşık 600 milyar dolarlık bir kısmının AMB tarafından alınabileceğini söyledi. Başkan Yardımcısı ayrıca 690 milyar euroluk VDMK’nın 400 milyar euroluk bir kısmının uygun durumda olduğunu ifade etti.