Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:28'de güncellendi)

Altın, küresel ekonominin yavaşladığı endişelerinin teşvik spekülasyonlarını alevlendirmesi ve güvenli liman olarak görülen altına talebin artması ile 2 haftanın en yüksek seviyesinde tutunuyor ve Haziran ayından bu yana en büyük haftalık yükselişi kaydetmeye ilerliyor. Platin düşüşü genişletiyor.

Spot altın, dün 1,224.33 seviyesinde iken, bugün Singapur saati ile 14:30’da 1,222.98 dolardan işlem gördü. Altın, Fed’in küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD ekonomisine risk oluşturduğunu açıklamasının ardından dün 1,233.43 dolar ile 23 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Altın bu hafta yüzde 2.7’lik artış ile 20 Haziran’dan bu yana en büyük haftalık yükselişi göstermeye ilerliyor ve aynı zamanda yükselişi 5. güne taşıyarak Şubat ayından bu yana en uzun süreli kazanç dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Fed’in faiz oranlarını ‘kayda değer bir süre’ daha sıfıra yakın seviyede tutacağı açıklaması ile 7 haftalık ralli sonlandırıyor.

Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “Yatırımcılar büyük ihtimalle yeniden teşvik arayışı içine girdiler” dedi.

Altın, güvenli varlıklara talebin artması ile 6 Ekim’de bu yılın en düşük seviyesi olan 1,183.24 dolardan ralli yaptı. Uluslar arası Para Fonu (IMF) 2015 yılı için küresel büyüme beklentisini düşürdü.  Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi dün gerekirse teşviklerin genişletileceğini söylerken, Japonya merkez bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda bankanın ek genişleme için pek çok seçeneğinin olduğunu belirtti.

Aralık vadeli altın kontratı, bugün New York Comex’te yüzde 0.2’lik gerileme ile ons başına 1,223.10 dolardan alıcı buldu. Vadeliler yüzde 1.6 gerileme ile dün 1,225.30 dolar seviyesinde idi.

(11:28'de güncellendi)