Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Elektrik-elektronik sektörü, ocak-eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 artışla 9 milyar 129 milyon dolarlık ihracata ulaştı.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) açıklamasına göre sektörün 9 aylık ihracatı 9 milyar 129 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde sektörün en fazla ihracat yaptığı ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak olurken, Fransa, Türkmenistan, İtalya, İspanya, Azerbaycan- Nahcivan, Rusya Federasyonu ve Cezayir ilk sırada yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı.

Ocak-eylül döneminde beyaz eşyalar 2 milyar 630 milyon dolarla toplam ihracattan en fazla payı alan ürün grubu oldu. TV alıcıları ve küçük ev aletlerini de kapsayan elektronik ürünlerin ihracatı 2 milyar 557 milyon dolarla ikinci, elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları 2 milyar 282 milyon dolarla üçüncü, kablolar 1 milyar 658 milyon dolarla dördüncü sırada yer aldı.

Sektörünün eylül ihracatı ise yüzde 6,2'lik artışla 1 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti. İngiltere, Almanya, Fransa, Türkmenistan, Irak, Cezayir, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan, Polonya ve İspanya en fazla ihracat yapılan ülkeler olurken, Cezayir'e ihracat yüzde 105 oranında arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, tüm alt ürün gruplarında ihracat artışının devam ettiğini bildirdi.

Ebiçlioğlu, "Avrupa ülkeleri halen bir numaralı pazarımız olmayı sürdürürken, geçtiğimiz aylarda önemli kayıpların yaşandığı Irak ve diğer bazı komşu ülkelerde yaşanan kaos ortamının bir an önce son bulması, özellikle elektrik üretim ve dağıtım ekipmanları ile kablo sektörlerinin ihracatını daha yukarıya taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.