Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Londra’dan Şanghay’a stokların artış göstermesi ve Goldman Sachs Inc.’in önümüzdeki 6 ayda stoklarda daha da artış görüleceği tahmininde bulunması ile 6 ayın en düşüğünde yakın seviyeden işlem görüyor.

Bakır, geçtiğimiz hafta 15 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından Londra’da yüzde 0.7 kadar geriledi. Goldman Sachs 17 Ekim’de yaptığı açıklamada, mevsimsel faktörlerin etkisi ve Çin’de finansal anlaşmalar için talebin zayıflaması ile Londra Metal Borsası’nda (LME) önümüzde 6 aylık dönemde arzda artış görüleceğini belirtti.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Komünist Parti liderlerinin bu hafta toplanması öncesinde, bankalara 200 milyar yuan (32.7 milyar dolar) civarında likidite sağlamayı planlıyor.  Yarın açıklanacak Çin yurtiçi hasıla büyüme verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan ekonomistler dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’in 3. çeyrekte yüzde 7.2 büyüme göstereceği tahmininde bulunuyor. Geçtiğimiz çeyrek dönemde yüzde 7.5 büyüme sağlanmıştı.

Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Bakır zayıf ekonomik göstergeler ile değer kaybetti. Yatırımcılar gelecek yıl oluşacak arz fazlasına ve Çin ekonomisine odaklanıyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, 17 Ekim’de 6,530 doları görmesinin ardından Londra’da yüzde 0.6 gerileyerek Tokyo saati ile 11:47’de ton başına 6,599 dolardan işlem gördü. LME tarafından takip edilen stoklar geçtiğimiz hafta yüzde 5.5 genişleyerek 21 Mart’ta sona eren haftadan bu yana en büyük artışı kaydetti.

Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.4 düşerek pound başına 2.992 dolar oldu. Şanghay’da aynı ay vadeli yüzde 0.8 yükseliş ile ton başına 47,110 yuandan (7,694 dolar) alıcı buldu.

LME’de alüminyum ve nikel düştü. Çinko ve kurşun yatay seyretti. Kalay işlem görmedi.