Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Başkan Mario Draghi'nin geçen ay varlık alım programı uygulamasına geçileceğini açıklamasının ardından, ilk kez teminatlı tahvil alımı gerçekleştirdi.

AMB, gizli bilgi olmasından dolayı isimlerini vermeyen iki kaynağa göre, kısa vadeli Fransız tahvillerini Societe Generale SA ve BNP Paribas SA'dan temin ettiğini kaydetti. Draghi, daha önce yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde deflasyon tehlikesini bertaraf etmek için, Banka'nın bilançosunu 1 trilyon euro (1.3 tilyon dolar) kadar artırma niyetinde olduklarını söylemişti.

Politika yapıcılar, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Eylül ayında yüzde 0.3'e yavaşlaması ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bölgenin 2008'den bu yana üçüncü defa resesyona girme olasılığının yüzde 40 olduğunu kaydetmetmesinin ardından, harekete geçme konusunda baskı altında kaldılar. IMF, 7 Ekim'de yaptığı açıklamada, bu yılki yüzde 0.8'lik gebişlemenin ardından, büyümenin gelecek yıl yüzde 1.3 olacağı tahmininde bulundu. Önceki tahmin yüzde 1.5 büyüme şeklindeydi.  

Londra'da Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA Avrupa kredi araştırma müdürü Agustin Martin, "Bugünden itibaren, AMB'nin tahvillere talep konusunda ne kadar agresif olduğunu görmeye başlayacağız," dedi.

Avrupalı "Mortgage"ler

AMB sözcüsü, alımların, Banka'nın üçüncü teminatlı tahvil alım programı dahilinde, bugün başladığını teyit etti. SocGen ve BNP yetkilierine ise henüz ulaşılamadı.

250 yıllık tahvil piyasası, Avrupa'nın mortgage sektörünün fonlanmasına yardımcı oluyor ve menkul kıymetler, arz edenler tarafından garanti sağlanması ve bir varlık havuzu tarafından desteklenmesi nedeniyle tarihi olarak cazip bir konumda. Avrupa'nın teminatlı tahvil piyasası geçen yıl, en azından 10 yıldır ilk kez daraldı ve Avrupa Teminatlı Tahvil Konseyi'ne göre, 2014 ve 2015 yılllarında daha da daralacak.

Teminatlı tahvil alımları, AMB'nin, bankalara hedefli uzun vadeli kredi sağlanması ve negatif mevduat faizini de içeren olağan dışı araçlardan oluşan bir karışımının son adımını oluşturuyor. Merkez bankası ayrıca, yıl sonundan önce,varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına da başlayacak.

Frankfurt'ta Citigroup Inc. teminatlı tahvil stratejisti Michael Spies, bugün alımlar başlamadan önce yaptığı değerlendirmede, "AMB muhtemelen mevcut teminatlı tahvillerin alımını yapıyor, zira bugünlerde Banka'nın kriterlerini karşılayacak yeni arzlar yok," dedi.

Spies, "Birinci piyasa için iletim hattı gerçekten tam dolu değil ve kısa vadede piyasaya arz yapacak olanlar ise Euro Bölgesi dışından bankalar" şeklinde görüş bildirdi.

Bu adım, Avrupa Merkez Bankası'nın teminatlı tahvil alımına yönelik üçüncü programını oluşturuyor. Önceki alımlar Temmuz 2009 ve Kasım 2011'de başlatılmıştı. AMB'nin bu piyasadadan ilk alımı, Lehman Brothers Holdings Inc.'nin batmasının ardından finansmanı iyileştirmek, ikincisi ise Avrupa ülke borç krizi sırasında bankalara destek sağlamak için tasarlanmıştı.