Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya’nın işsizlik oranı, ülkenin Euro Bölgesi’nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri haline gelmesi ile üçüncü çeyrekte 2011 yılı sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İspanya’nın ulusal istatistik enstitüsünün (INE) bugün Madrid’de yaptığı açıklamaya göre işsizlik, Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyrekteki yüzde 24.5 seviyesinden yüzde 23.7’ye geriledi.  İspanya Merkez Bankası bu dönemde ülke ekonomisinin yüzde 0.6 büyüme sağlayacağı tahmininde bulunuyor.

Dört yıllık görev süresi gelecek yıl sona erecek olan Başbakan Mariano Rajoy, 2012’de işten çıkarım ve maaş düşüşlerine ilişkin kanunları şirketleri istihdama teşvik etmek amacıyla genişletti. Ancak İspanya’nın işsizlik oranı yine de Avrupa Birliği’ndeki ikinci en yüksek seviye olmayı sürdürüyor. İşsizlikte ilk sırada Yunanistan bulunuyor.

Madrid’de bulunan Intermoney Valores analistlerinden Diego Trivino, “Ekonominin kriz öncesi istihdam seviyelerine geri dönmesi 8 yıla yakın bir süre alacak. İşsizlik yüksek kalmaya devam ederken önümüzdeki 5 yılda yüzde 18’e yakın seyredecek” dedi.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistler İspanya’da işsizliğin 3. çeyrekte yüzde 2.41’e gerileyeceği tahmininde bulunuyordu.