Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Kore’nin büyümesi, politika yapıcıların mali ve parasal teşviklerle ekonomiyi destekleme çabaları sonuç vererek son çeyrekte kamu harcamaları ve tüketimin canlanması ile yükseliş gösterdi.

Kore Merkez Bankası’nın Seul’da yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi geçtiğimiz çeyrek döneme göre yüzde 0.9 yükseliş gösterdi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistler de bu oranda artış görüleceği tahmininde bulunuyordu. Ekonomi yıllık bazda yüzde 3.2 genişledi.

Tesis yatırımları ve ihracatta yaşanan gerileme, bu yıl ülkede yaşanan feribot kazasının ardından gelen düşüşten toparlanmayı güçleştirdi. Başkan Parj Geun Hye’in hükümeti harcamaları artırdı ve talebi canlandırmak için emlak piyasası kurallarını genişletti. Kore Merkez Bankası ise düşük enflasyondan faydalanarak ekonomiyi destek sağlayabilmek için Ağustos atından bu yana iki kez faizleri düşürdü ve faiz oranı 4 yılın en düşük seviyesine geldi.

Daewoo Securities Co. gelir analistlerinden Yoon Yeo Sam, “Ekonomik büyüme Kore Merkez Bankası’nın beklentilerinin altında kalabilir. Politika yapıcılar daha fazla mali ve parasal teşvike gitmek zorunda kalabilirler” dedi.