Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Britanya Enerji Bakanı Avrupa Birliği'nin (AB) iklim değişikliğine karşı atacağı adımları bölgenin Rus gazına olan bağımlılığını azaltması açısından 'Putin'e karşı bir darbe olarak niteledi.

Financial Times'ın haberine göre Ukrayna kriziyle yeniden gündeme gelen Avrupa'nın Rus enerjisine olan ihtiyacı Brüksel'in politikalarını da şekillendirmeye başladı. Rusya Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 30'unu temin ediyor.

Britanya Enerji Bakanı Ed Davey'e göre Brüksel'de varılan anlaşma AB'nin Rusya'nın gaz ihracatına olan ihtiyacını 2030 itibariyle yüzde 12'ye indirecek. Davey "Bu Putin'e karşı önemli bir uyarı atışı. Stratejik açıdan uzaklaşıyoruz. Avrupa Rusya'ya eskisi kadar bağımlı olmayacak ve bu hem milli güvenlik hem de enerji güvenliği açılarından çok önemli bir mesaj" dedi.

Avrupa'nın bu iddialarına karşın Moskova tam tersini düşünüyor. Rusya'ya göre Avrupa'daki doğal gaz rezervlerinin azalması bölgeyi Kremlin'e daha bağımlı hale getirecek.

AB dün emisyonları 1990 seviyelerinden yüzde 40 azaltma konusunda anlaşarak, ilk kez önemli ekonomilerin küresel iklim anlaşması yolunda istekli olduğunu gösterdi.