Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya bankaları, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Euro Bölgesi bankalarını değerlendirdiği testte en büyük sermaye açığını gösteren bankalar oldu. İtalya 6 yıl içinde 3. kez girdiği resesyondan toparlanmaya çalışıyor.

AMB, toplamda 9 İtalyan bankasının stres testini geçemediğini açıkladı. İtalya’nın 3. en büyük bankası olan Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, 2.1 milyar euro (2.7 milyar dolar) sermaye açığı verirken, AMB’nin yaptığı açıklamaya göre Banca Cariega SpA, bu yıl fonların yükseltildiği dikkate alındığında sermayesini 814 milyar dolar artırmak durumda.

IHS Global Insight ekonomistlerinden Raj Badiani, “Dokuz bankanın testte başarısız olması İtalya bankacılık sektörünün büyük sıkıntı içinde olduğuna işaret ediyor. İtalyan bankaları sermaye açığı sorunu ile temettü ödemelerinden vazgeçerek, varlık satışları yaparak ve maliyetleri düşürerek mücadele etmeli” dedi.

AMB Başkanı Mario Draghi Kasım ayında bankacılık denetleme görevini devralmadan önce finansal sisteme olan güveni tazelemek için yıl boyunca süren denetimler gerçekleştiriyor. Ancak sonuçlara göre İtalya bankaları batık kredilerin etkisi ile kötüleşerek rakip karşısında geride kaldı.