Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini, artan fiziki alım işaretleri yerine, azalan güvenli liman talebine çevirmeleri ile birlikte, bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Altın, küresel hisse senetleri ve doların güçlenmesi ile birlikte, 23 Ekim'de ons başına 1,226.30 dolar ile bir haftanın en düşük seviyesine geriledi ve geçen hafta yüzde 0.6 değer kaybetti. Dünyanın en büyük altın alıcısı Çin'de, Şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, son verilere göre, iki haftanın en yüksek seviyesi yakınındaydı.

Hisse senetleri bugün, Avrupa'nın en büyük bankalarının hiçbirinin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yürüttüğü stres testinde başarısız olmaması ile birlikte, iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Fed'in, 28-29 Ekim'deki toplantısında aylık varlık alımlarını sonlandırması bekleniyor. Traderlar, politika yapıcıların ABD ekonomisinin yavaşlayan küresel ekonomiden dolayı risk altında olabileceğine ilişkin endişelerini dile getirmeleri ile birlikte, ABD merkez bankasının faizleri ne zaman artıracağına ilişkin beklentilerini daha öte bir tarihe itti.

Barclays Plc, bugünkü raporunda, "Fiziki alımların ivme kazanması ile birlikte, altın için kısa vadede tabanın güçlendiğini düşünüyoruz," dedi ve "Rallileri satış fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz. Küresel büyüme görümüne ilişkin belirsizlik artıyor. Fed gözlemcileri, faizlere ilişkin ileriye dönük rehberlikte olabilecek değişiklikleri yakından izlemeli" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşüşle, New York saati ile 07:27'de, ons başına 1,230.10 dolara geriledi. Spot altın Londra'da fazla değişmeyerek, ons başına 1,230.01 dolarda kaldı.

Yükseliş Beklentisi Pozisyonları

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 29 altındaydı.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, para yöneticilerinin altında net uzun pozisyonları, 21 Ekim'de biten haftada yüzde 45 ile, Haziran ayından bu yana en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen hafta beş yılın en düşük seviyesine indi.

Aralık vadeli gümüş New York'ta, yüzde 0.1 yükselerek ons başına 17.20 dolara çıktı. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 782 dolara ulaştı. Ocak vadeliplatin yüzde 0.4 yükselişle ons başına 1,256.50 dolar oldu. Platin destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 24 Ekim'de 83.5 tona inerek Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

(14:20'de güncellendi)