Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni, resesyon düşüncelerinin Avrupa'nın en büyük ekonomisini olumsuz etkilemesi ile üst üste altıncı ayda da geriledi.

7,000 üst düzey yönetici arasında yapılan ankete göre oluşturulan Ifo enstitüsü iş dünyası endeksi, Ekim'de 103.2 seviyesine gerilerken Eylül'de 104.7 olarak kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin tahmin medyanı 104.5'e düşüş olacağı yönündeydi.

Euro bölgesi'nin en uzun süreli gerileyişinden canlanmasına yardımcı olan Almanya ekonomisi, ikinci çeyrekte daralma kaydederken, merkez bankası Bundesbank yılın ikinci yarısı için büyüme görülürse bunun çok düşük boyutta olacağı tahmininde bulunuyor. Almanya'da fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve ihracat, Ağustos 2009'dan bu yana en büyük düşüşleri yaşarken, yatırımcı güveni ise Ekim'de üst üste 10. ayda da geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler arasında 3-9 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen ankete göre, Almanya ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 0.3 büyümesi bekleniyor. Öncü tahmin rakamları 14 Kasım2da açıklanacak.

Almanya'nın ihracat odaklı ekonomisi, Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya karşısında aldığı yaptırımlar ve Orta Doğu'daki istikrarsızlık ile mücadele ediyor. Ülkenin üçüncü büyük ticaret ortağı Çin ekonomisindeki yavaşlama, ve Euro Bölgesi üyelerindeki düşü talep, riskleri artırıyor.