Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., Avrupa gösterge petrolü Brent ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI) için 2015 yılı fiyat beklentisini küresel arzın artması ile düşürdü. Banka, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) ABD’de üretimin artmasının ardından petrol piyasasındaki nüfuzunu kaybedeceği tahmininde bulundu.

ABD’nin killi şisten elde edilen petrol üretiminin ölçeği ve sürdürülebilirliğine olan güveninin arttığını ifade eden Goldman Sachs, üretim artışında bir yavaşlama olması için gösterge fiyatların varil başına 75 dolara inmesi gerektiğini belirtti. Jeffrey Currie’nin de aralarında bulunduğu analistler, Brent petrolü ilk çeyrekte ortalama olarak 85 dolara geleceği, WTI petrolün ise 75 dolardan alıcı bulacağı tahmininde bulunuyor. Analistlerin aynı döneme ilişkin önceki beklentileri Brent petrolü için 100, WTI petrolü için 90 dolar seviyesindeydi.

ABD’de petrol üretimi 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Suudi Arabistan gibi OPEC’in en büyük üyeleri ayı piyasasına giren petrol fiyatlarını destek sağlamak amacıyla üretimi düşürmek yerine pazardaki paylarını koruyabilmek için fiyat indirimine gidiyor.

Goldman’ın konu ile ilgili yayımladığı raporunda, “OPEC’in bundan sonra piyasa üzerinde en etkili üretici olma sıfatıyla hareket etmeyeceğini ve bu rolü ABD’nin petrol üretiminin dolduracağını düşünüyoruz. Beklentimiz aynı zamanda çekirdek OPEC’in fiyatlama gücünün kaybını da yansıtmaktadır. OPEC’ten kısa vadede üretimin düşürüldüğüne ilişkin gelecek herhangi bir haber ABD’nin üretiminde yavaşlama olmadan yetersiz kalacaktır. Stoklardaki artışı sınırlandırmak ve nihayetinde 2016 yılında petrol piyasasını dengelemek için küresel üreticiler gelecek yıl günlük üretimi 800,000 varil kadar düşürmeliler” ifadeleri kullanıldı.