Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, realdeki gerilemenin ülkedeki ihracatı artıracağı söylentilerinin Brezilya’nın tarım  ürünlerini kötü etkilemesi ile, 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg Emtia Endeksi Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından Londra saati ile 11:03’te yüzde 0.6 geriledi. Ham şeker vadelileri yüzde 2.3 gerilerken, arabica kahvesi yüzde 1.4 değer kaybetti. Brezilya her iki ürünün de en büyük ihracatçısı konumunda.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in yeniden seçilmesi politika değişikliği ümitlerini ortadan kaldırırken, real bugün yüzde 3.2 değer kaybetti. Böylece real Dilma Rousseff 2011’de göreve geldikten bu yana kurdaki düşüş yüzde 33 oldu. Realdeki değer kaybı dolar cinsinden ürünlerin ihracatını olumsuz etkiliyor.

Kopenhag’daki Saxo Bank A/S emtia stratejisi biriminin başındaki Ole Hansen “Şu anda 2009’da dünyanın resesyonla karşılaştığı ve talebin ciddi oranda azaldığı döneme dönmüş durumdayız. Zayıf real ihracat piyasasında soya fasulyesi, demir cevheri ve kahve ile şeker gibi kilit öneme sahip emtia açısından Brezilya’yı daha rekabetçi yapacaktır” dedi.