Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yaptırımların finansman sorunu yarattığı genç Rus yatırımcılar çareyi ülkeyi terk etmekte buldu.

Müzisyenlerin not eklemesine yardımcı olan startup'ın kurucusu Artem Kulizhnikov Aralık'ta Moskova'yı terk etmeye hazırlanıyor.

Kulizhnikov'un bir sonraki durağı ise ikinci şirketi için fon bulma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündüğü Dubai veya Singapur olacak.

Daha önce yatırım firması Alor SPB'de analist olarak çalışan Kulizhnikov "Rus girişim sermayesi fonları sadece Rusya'da yatırım yapmak istiyor. Ancak biz uluslararası bir iş kurmak istiyoruz ve bu yüzden bize destek olmuyorlar. Çok da fazla paraya ihtiyacımız yok. Mühendis ve uzman işe almak için kullanacağımız 5 ila 10 milyon dolar bize yeter" şeklinde konuşuyor.

22 yaşındaki Kulizhnikov Rusya'nın Soğuk Savaş'tan bu yana Batı ile yaşadığı en büyük krizden çok ciddi etkilenen gençlerden yalnızca biri. Bu kriz ülkeden ciddi bir sermaye ve beyin göçüne neden oluyor. 2014'ün ilk 8 ayında Rusya'dan göç edenlerin sayısı 203.659 ile Putin dönemindeki her yılı aşmış durumda. Yaptırımların yurtdışındaki sermaye piyasalarına erişimi kısıtlaması ve içerideki sıkı hükümet kontrolleri yatırımcıları ve girişimcilerin başka ülkelere yönelmesine yol açtı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakından bu yana Rusya'nın Facebook'u olarak görülen VKontakte'nin kurucusu Pavel Durov ülkeden ayrıldı. Durov ayrılmasına sebep olarak da Ukraynalı kullanıcıların kişisel bilgilerini hükümetin isteği doğrultusunda vermeyi reddetmesi olduğunu belirtti. Forbes dergisinin Rusya'nın yedinci internet şirketi olarak gösterdiği Game Insight LLC merkezini Moskova'dan Litvanya'ya taşıdı. Toonbox animasyon stüdyosunun kurucusu Pavel Muntyan ise 15 kişilik ekibiyle Güney Kıbrıs'a gitti.