Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yapı Kredi, 2014 yılının 9 aylık dönemini 1 milyar 442 milyon lira net karla tamamladı.

Yapı Kredi'den yapılan yazılı açıklamaya göre banka 2014 yılının 9 aylık döneminde 1 milyar 442 milyon lira net kar elde etti.

Aktif büyüklüğü 182 milyar liraya ulaşan bankanın toplam gelirleri yüzde 6 artışla 6 milyar 288 milyon liraya yükseldi. Toplam kredileri sektör ortalaması olan yüzde 13'e kıyasla yüzde 17 artış göstererek 115,8 milyar TL'ye, kredilerdeki pazar payı yılbaşından bu yana 40 baz puan artarak yüzde 9,9'a çıktı.

Toplam mevduat hacmi ise yüzde 16 artarak, sektör ortalaması olan yüzde 7'nin üzerinde büyüdü. Böylelikle mevduat pazar payı 70 baz puan artarak yüzde 9,8 seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, yılın dokuz ayında sergilenen başarılı performansın müşteri odaklı akıllı büyüme stratejisinin bir sonucu olduğunu belirterek, Banka'nın 2014 yılında başlattığı ve 2020 yılı için belirledikleri bir vizyonu olduğunu kaydetti. Buna göre bir büyüme stratejisi izlediklerini ifade eden Açıkalın, bu çerçevede 2020 yılında sektörde "Tartışmasız Liderlik" hedefine ulaşmak üzere planlar ve yatırımlar yaptıklarını aktardı

Açıkalın, büyüme hamlelerinin, henüz ilk yılında, belirledikleri alanlarda 3 çeyrek üst üste sektör ortalamasının üzerinde kredi ve mevduat hacmi büyümesi gösterdiklerine dikkati çekerek, bunun neticesinde kredilerde ve mevduatta pazar paylarını arttırdıklarını vurguladı. Sene başından bu yana 310 bin yeni müşteriyi Yapı Kredi ile tanıştırdıkları bilgisini veren Açıkalın, bu gelişimlerini gelecek yıllarda da artan bir ivmeyle sürdürerek hedeflerine ulaşacakları inancının tam olduğunu dile getirdi.

Açıkalın, yılın dokuz ayında toplam kredilerde sektörün 4 puan üzerinde büyüme kaydettiklerinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Kredilerin alt segmentlerine baktığımızda daha da çarpıcı rakamlar görüyoruz. Örneğin TL cinsinden işletme kredilerinde sene başından bu yana yüzde 34, bireysel ihtiyaç kredilerinde yüzde 34 ve konut kredilerinde yüzde 11 artış gerçekleştirdik. Müşteri odaklı bankacılık anlayışımızın bir diğer göstergesi olan kredilerin aktiflere oranı da yüzde 64 gibi sektörün en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz sayesinde yüzde 15 ile sektördeki yüksek oranlardan biri olmaya devam ediyor."

Açıkalın, fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeyi sürdürdüklerini dile getirerek, şunları da kaydetti:

"Ekim ayı başında 17 ülkeden 38 bankanın katılımıyla 1,3 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağladık. Yapı Kredi böylece eylül 2013'te sağladığı sendikasyon kredisini yüzde 110'un üzerinde yenileyerek, uluslararası piyasalarda sahip olduğu güveni yeniden teyit etti. Bankanın küresel orta vadeli tahvil programı yaklaşık 680 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu program kapsamında yapılan toplam ihraçlar ise 1,6 milyar dolara ulaştı. Öte yandan üçüncü çeyrekte 600 milyon liralık tahvil ve bono arzı ile toplam Türk lirası tahvil hacmimizi 3 milyar liraya yükselttik."