Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin’in Hong Kong’a yaptığı ihracat ve Hong Kong’tan Çin’e yapılan ithalat arasında fark Eylül ayında genişleyerek 2014’ün en  yüksek seviyesine ulaştı ve sahte ihracat faturalandırmalarının Çin’in ticaret verisini çarpıttığına yönelik kanıtları artırdı.

Bloomberg'in derlediği resmi verilere göre hayali ihracat çin'in ihracat rakamını şişiriyor. Verilere göre çin'den hongkong'a yapılan hayali ihracat eylül ayında bu yılın en yüksek düzeyine çıktı. Eylülde çin'in hong kong'a yaptığı her 1.56 dolarlık ihracatına karşılık hong Kong'un Çin'den 1 dolarlık ithalatı bulunuyor. Bu durum iki taraf arasındaki ticarette 13.5 milyar dolarlık bir fark olduğunu gösteriyor. Dün açıklanan verilere göre Hong Kong’un Çin’den yaptığı ithalat bir önceki yıla göre yüzde 5.5 yükseliş göstererek 24.1 milyar dolara ulaştı. 13 Ekim’de açıklanan verilere göre ise Çin’in Hong Kong’a gerçekleştirdiği ihracat yüzde 34 artarak 37.6 milyar dolar oldu.

Çin hükümetinin ithalat sermayesine ilişkinkatı kuralları bulunuyor. Ancak yuanın değer kazanmasından fayda sağlama amacında olan kişiler para akışları üzerinde değişiklik yaparak sınırlandırmaları ihlal edebilir.

Hong Kong’daki Mizuho Securities Asia Ltd. Asya başekonomisti Shen Jianguang, “Bu durum Çin apara akışını kolaylaştırmak için Hong Kong’a yapılan ihracata ile ilgili fazladan faturalandırma yapıldığına dair önemli bir kanıt olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla Çin’den gelecek ihracat verileri ile ilgili iyimser olmamalıyız” dedi.