Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:24''te güncellendi)

Altın, Fed'in tahvil alım programını sonlandırımasının beklendiği iki günlük toplantı öncesi, yatırımcıların dikkatlerini artan fiziki talebe çevirmeleri ile birlikte, yatay seyretti.

Altın geçen ay, dolardaki yükseliş ve altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) varlıklardaki düşüş ile birlikte, yüzde 6.1 değer yitirdi. Fed yetkilileri, dün açıklanan askıda konut satışları verisinin Eylül ayında beklenenden daha az artış göstermesinin ardından, faiz artırımlarının zamanlamasını değerlendiriyor. Dünyanın en büyük altın alıcıları Çin ve Hindistan'da talep, festival ve düğün dönemleri olmasından dolayı, yılın dördüncü çeyreğinde hızlanıyor.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bilgilendirme notunda, "En belirgin şekilde Uzak Doğu'da görülen fiziki talep, altına destek sağlamaya devam etti," dedi ve "Son dönemdeki düşüş, Fed'in parasal genişleme programını sonlandırdığını açıklayabileceğine ilişkin beklentilerin büyük ölçüde fiyatlanması ile birlikte, yatırımcıların yaklaşan Fed toplantısı öncesi pozisyonlarını ayarlamalarından kaynaklanmış olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, Eylül ayındaki toplantısında, varlık alımlarının bu ay sonlandırılacağını işaret etti ve 2008'den bu yana sıfır ila yüzde 0.25 arasında tuttuğu politika faizini değiştirmeme kararı aldı. Küresel ETF'lerdeki altın varlıkları geçen hafta beş yılın en düşük seviyesine inerken, dün açıklanan veriler, Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatının Eylül ayında son beş ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,222.20 dolara kadar inerek 15 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.1 yükselerek 1,230 dolara geldi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, 24 Ekim'de altı yılın en düşük seviyesine indikten sonra dün değişiklik göstermedi.

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselerek ons başına 17.235 dolara çıktı. Spot platin yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,269.50 dolar olurken, palladyum, üç günlük yükselişin ardından yüzde 0.6 yükselerek ons başına 791.65 dolar oldu.

(18:24''te güncellendi)