Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Doğu Karadeniz'in ihracatı yüzde 5.54 arttı

Doğu Karadeniz'in ihracatı yüzde 5.54 arttı

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den bu yıl şu ana kadar yapılan ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,54 arttığını bildirdi

Giriş: 02 Kasım 2014, Pazar 20:09
Güncelleme: 03 Kasım 2014, Pazartesi 11:49

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den bu yıl şu ana kadar yapılan ihracatın, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,54 arttığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, DKİB yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz'deki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2014 yılının ocak-ekim aylarını kapsayan 10 aylık dönemde 1 milyar 326 milyon 693 bin 605 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

"Yöremizden bu yıl yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 5,54 arttı" ifadesini kullanan Gürdoğan, yörenin ihracat rakamlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yıl gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında bir önceki yıla göre yüzde 7,39 artışla 616,2 milyon dolar tutarında ihracatla fındık ve mamulleri birinci sırayı, yüzde 23,27 artışla 269,6 milyon dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı, 191,5 milyon dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünleri de üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2014 yılı ocak-ekim döneminde 111 ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Hak Cumhuriyeti olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yüzde 15, Gürcistan'a ihracatımızda yüzde 13 artış yaşanmıştır."

Gürdoğan, son aylarda özellikle enerji maliyetlerindeki artışlar, altyapı ve bürokrasiden kaynaklanan sorunların ihracatta istenen düzeyde artış trendinin yakalanmasını engellediğine işaret ederek, özellikle Rusya Federasyonu'na yönelik geçiş belgelerindeki sıkıntı ve aynı ülkeye karayoluyla geçişlerin yapıldığı Sarp Kapısı'nda altyapı yetersizliğinden ihraç yüklü taşıtların uzun süre kuyrukta beklemesi, yine Gürcistan üzerinden Rusya'ya geçiş sağlayan Kazbeghi-Lars Kapısı'nın Gürcistan tarafının 24 saat esasına göre çalışmamasının ihracata sekte vurduğunu, o coğrafyadan istenen oranda pay almalarına mani olduğunu kaydetti.

- "Rusya'nın AB ülkelerine ambargosunu fırsata çevirmeliyiz"

Rusya Federasyonu'nun AB ülkeleri ve ABD'ye uyguladığı ambargonun fırsata çevrilmesi gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Rusya'nın AB'ye uyguladığı ambargoyu fırsat bilip ülkemizin Rusya ile yakınlaşmasını sağlayacak adımların kalıcı politikalarla desteklenmesini istiyoruz. Özellikle geçiş belgelerinin kaldırılmasını, Rusya pazarında ihracatçılarımızın daha aktif olabilmesi için Rusya ile serbest ticaretin bir an önce uygulamaya konulması, maliyetlerin artmış olması dikkate alınarak ihracatçılara belli kriterlerle pozitif ayrıcalık uygulanmasını istiyoruz. Bütün bunlar ihracatımızın istenen düzeye ulaşmasına katkı yapacaktır. Rusya ile çok güzel bir yakınlaşma sağlanmasına ve bir noktaya kadar gelinmesine rağmen, müzakereler bir yerde kaldı ve daha ileriye gidemedi."

Rusya'nın AB'ye yönelik ambargosunu üçüncü dünya ülkelerinin fırsata çevirdiğine dikkati çeken Gürdoğan, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönemde Tunus, Fas, İran gibi üçüncü dünya ülkeleri Rusya'nın bu uygulamasını kalıcı anlaşmalarla fırsata çevirirken, biz bunu yapamadık. Örneğin Rusya ile yapılan ilk müzakerelerde geçiş belgelerinin kaldırılmasına Rusya tarafı sıcak bakmış ancak bu konu o kadarla kalmıştır. Yaş sebze meyve ihracatında analiz uygulamasının kaldırılması da aynı şekilde gündeme gelmiş, o konu da belli bir noktadan sonra aynı yerde kalmıştır. Yetkililerin bu konuyu hızlı şekilde ele alarak ülke ekonomisinin büyümesinde katalizör görevi gören ihracatın önündeki bu ve benzeri engellerin kaldırılması için harekete geçmesini beklemekteyiz. İhracatı destekler, biraz daha artırırsak ekonomiye daha olumlu olarak yansıyacağını herkes görecektir."

AA