Borsa İstanbul'da halka arzlar hızlandı
-
BIST Başkanı Turhan, "2014 başından beri halka arzlar çok hareketli gitmiyordu. Küçük halka arzlar oluyordu fakat yılın son çeyreğinde halka arzlar konusunda çok ciddi bir hareketlenme görüyoruz" dedi
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "İslam Kalkınma Bankası, ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları (finansal sertifika) Borsa İstanbul'da kote edecek. Yani Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul'da alınıp satılacak. Bu, ülkemiz için çok önemli bir gelişme" dedi.
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından bir otelde düzenlenen "11'inci Sinerji Toplantısı"na katılmak üzere Bursa'ya gelen Turhan, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Turhan, halka arzlarda ciddi bir hareketlenmenin başladığını ifade ederek, şunları söyledi:
"2014 yılı başından beri halka arzlar çok hareketli gitmiyordu. Sadece küçük halka arzlar oluyordu fakat özellikle bu yılın son çeyreğinde halka arzlar konusunda çok ciddi bir hareketlenme görüyoruz. İşte yakın zamanda biliyorsunuz, büyük bir sigorta şirketinin halka arzı yapılacak. Arkasından yine bir bankamız, büyük bir banka, sermaye artırımını borsadan halka arz yoluyla yapacak. Bunlar oldukça tabii külliyetli miktarlar, arkada da birkaç tane daha yine böyle bekleyen, yılın sonuna doğru gerçekleşecek büyük halka arzlarımız var."
"10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kota edecek"
Hisse senedi piyasasının yanı sıra bir de borçlanma araçları piyasasının bulunduğunu belirten Turhan, "Borçlanma araçları piyasasına bakarsak oradaki halka arzların çok hızlı gittiğini görüyoruz. Yani hisse senetlerinden farklı olarak borçlanma araçlarında yani özel sektör tahvillerinde ve sukuklarda büyük bir ivmelenme var" değerlendirmesinde bulundu.
Turhan, çok yeni bir haberi, ilk defa Bursa'da kamuoyuyla paylaşacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz, Türkiye'nin hazinesinin de ortaklarından olduğu İslam Kalkınma Bankası var. Merkezi Cidde'de olan ve İslam İşbirliği Örgütüne üye ülkelerin kurdukları uluslararası bir finansal kuruluş bu. Bir yatırım ve kalkınma bankası, 3A reytingine sahip ve kendileriyle vardığımız mutabakatı Sermaye Piyasası Kurulumuz da onayladı. İnşallah İslam Kalkınma Bankası, ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kote edecek. Yani Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul'da alınıp satılacak. Bu, ülkemiz için çok önemli bir gelişme. İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olması açısından çok önemli bir gelişme. Bunu da bu vesileyle Bursa'dan kamuoyuyla paylaşmış olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum."
"Gelecek yıl için karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok"
Bir gazetecinin, "Amerika Merkez Bankasının (Fed) parasal genişlemeyi sonlandırması nedeniyle gelişmekte olan ülkeler için karamsar senaryoların çizildiğini" hatırlatması üzerine Turhan, olacağı beklenen, bilinen hiçbir şeyin kimseyi korkutmaması gerektiğini söyledi.
Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırdığını artık herkesin bildiğini, gelecek yılın muhtemelen ikinci yarısında bir miktar faiz artışı olmasının da beklendiğini vurgulayan Turhan, iktisatta, beklenen şeylerin beklenmedik etkiler oluşturmayacağını, beklenmedik şokların beklenmedik etkilere yol açacağını dile getirdi.
"Gelecek yıl için bence karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok" diyen Turhan, ayrıca da ABD'de gerçekleşecek bir miktar parasal sıkılaşmanın, Avrupa Merkez Bankasının ve Japon Merkez Bankasının aldıkları kararlarla aslında şimdiden dengelendiğini belirtti.
Turhan, Amerika'da parasal sıkılaşmanın başlamasının, dünyada emtia fiyatları üzerinde, başta petrol olmak üzere yaptığı aşağı yönlü etkinin, Türkiye gibi emtia ve enerji ithalatçısı ülkeler açısından son derece olumlu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Aslında 2015 yılı için benim beklentim; Türkiye açısından konuşuyorum son derece olumlu. Çünkü bütün dünyanın sıkıntısını çektiği iki şey var şu anda; birincisi sürdürülemez hale gelen kamu açıkları ki Türkiye bu konuda hamdolsun dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Yani gelişmiş ülkelerden de iyi gelişmekte olan ülkelerin birçoğundan da iyi. İkincisi de oralarda, yani bu ülkelerin birçoğunda talip yetersizliği sebebiyle ekonomiler daralıyor, ekonomi büyüyemiyor ve fiyatlar kontrol edilemez bir şekilde geriliyor. Deflasyon sıkıntısı var. Halbuki Türkiye'de bu problem de yok."
Merkez Bankasının raporundan, gelecek yıl enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 5 ile uyumlu bir seviyeye geleceğinin anlaşıldığını belirten Turhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ekonomik büyüme anlamında bir sıkıntı olmayacağı anlaşılıyor. Yine yüzde 4 civarında ki yüzde 4, Türkiye'nin hala potansiyel büyüme hızının altında bir seviyedir. Dolayısıyla ekonomide herhangi bir aşırı ısınmaya yol açmayacak bir büyümedir. 2015 yılının Türkiye için olumlu olacağını düşünüyorum. Şirketlerimiz hangi noktada sıkıntı çekebilir? Finansman bulma noktasında sıkıntı çekebilirler. Çünkü artık uluslararası para eskiden olduğu kadar ucuz olmayacak ama biz de zaten bunun için varız. Yani Borsa İstanbul'u bunun için kurduk. Bugünler için bütün hazırlığımızı yaptık. Sermaye piyasasından şirketlerimiz istedikleri ölçüde, uygun şartlarla finansman sağlayabilirler. Gerek hisselerini halka arz etmek suretiyle halka açık şirket haline gelerek gerekse ihraç edecekleri özel sektör tahvilleri veya faizsiz sukuklarla yine uygun şartlarla finansman imkanı sağlayarak."
"Buldukları belgeyi anlamadıklarını anlıyorum"
Bir gazetecinin, "Sermaye Piyasası Kurulunun talebine rağmen Borsa İstanbul'un Bank Asya'nın gözaltı kararını aldırmadığı yazıldı, çizildi. Bank Asya'da son durum nedir?" sorusuna karşılık Turhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bunu birkaç kere izah ettim. Bu bir kere doğru değil. Yani maalesef kamuoyunda belge diye bir şey yayınladı. Yani o iddia edilen şeyle hiçbir alakası yok. Kaldı ki şirketleri gözaltı pazarına almak Borsa İstanbul'un yetkisinde, 'Sermaye Piyasası Kurulundan bunun için izin almak veya onların onayına bunu sunmak' diye bir şey söz konusu değil. Son derece teknik bir yazıydı o, nereden bulmuşlar nasıl elde etmişler arkadaşlar bilemiyorum. Yani buldukları belgeyi anlamadıklarını anlıyorum. Böyle bir şey söz konusu değil. Bakın size bir tek şeyin tekraren altını çizerek söylüyorum; Borsa İstanbul, yaptığı bütün işlerde, aldığı bütün kararlarda hukuka uygun ve biz biliyorsunuz İstanbul'u uluslararası bir finans merkezi yapmak istiyoruz. Sadece bizim hukukumuz da değil, uluslararası en iyi uygulama örneklerini göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz."
Turhan, aynı gazetecinin "Bank Asya'nın durumunda bir değişiklik var mı? Yeniden gözden geçirme var mı?" sorusunu ise "Gözaltı pazarındaki bütün şirketleri zaman zaman arkadaşlarımız değerlendiriyorlar. Şimdi tabii bu dönemde 3'üncü çeyrek finansal verileri açıklanacak şirketlerin. Onları da dikkate alacağız, değerlendireceğiz. Yani bizim için dediğim gibi borsamızda menkul kıymetleri işlem gören bütün şirketlere biz aynı şekilde muamele edeceğiz" diye yanıtladı.
Daha sonra Turhan, "Yeni Türkiye'de Yeni Ekonomi ve Sermaye Piyasalarının Sunduğu Fırsatlar" konulu sunum yaptı.