Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko, ABD’de şirketlerin beklentilerin üzerinde işe alım yaptıklarını gösteren verinin talep görünümün gelişme gösterdiğine işaret etmesinin ardından 3 günden bu yana ilk kez yükseliyor

Çinko, dün 21 Ekim’den bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 1 kadar yükseliş sağladı. ADP Araştırma Kurumu’nun verilerene göre ABD’de şirketler Ekim ayında 230,000 işe alım gerçekleştirdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanları 220,000 istihdam yapılacağı yönündeydi. Dünyanın en büyük ikinci sanayi metali tüketicisi ABD’de hükümetten gelecek olan tarım dışı istidam verisinin yarın açıklanması bekleniyor.

Seul’dali Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Çinko satın alımı yapmak için uygun bir zamandayız. Uzun vadede çinko açık vereceğinden fiyatlar destek bulacaktır. ABD ekonomik verilerinin olumlu gelmesi genel olarak metal talebine yansıyor” dedi.

Üç ay vadeli çinko kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.8 yükselerek Hong Kong saati ile 16:09’da ton başına 2,238 dolar oldu. Metal bu yıl yüzde 8.9 yükseldi ve LME’de işlem gören 6 ana metalin performans sıralamasında 3. sırada yer alıyor.

LME tarafından takip edilen çinko stokları bu yıl yüzde 25 geriledi. Bank of America Merrill Lynch’in 15 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre çeliği galvanize etmekte kullanılan çinko bu yıl açık verecek.

Bakır Londra’da yatay bir seyrediyor ve ton başına 6,634.25 dolardan işlem görüyor. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta pound başına 3.085 dolar gelirken, Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.5 yükseliş ile ton başına 46,810 yuandan (7,658 dolar) kapanış yaptı.

Almanya’da fabrika siparişleri Eylül ayında yüzde 0.8 yükseldi. Ağustos ayında yüzde 4.2 düşüş görülmüştü.

LME’de nikel, kurşun ve kalay yükselirken, alüminyum büyük bir değişiklik göstermedi.