Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Lüksemburg üzerindeki vergi kaçakçılığı baskıları artıyor

Lüksemburg üzerindeki vergi kaçakçılığı baskıları artıyor

Şirketlerin Lüksemburg makamlarından aldıkları güvencelerle vergi kaçırma operasyonlarına 2010'dan sonra da devam ettikleri iddia ediliyor

Giriş: 07 Kasım 2014, Cuma 06:31
Güncelleme: 07 Kasım 2014, Cuma 08:53

Küresel şirketlerin milyarlarca dolarlık vergi yolsuzluğuna gizli anlaşmalarla ev sahipliği yaptığı iddia edilen Lüksemburg üzerindeki baskılar artıyor.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Basında yazılanlar doğruysa vergilendirmeyle ilgili uluslararası standartlara uyulmamış" dedi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Lüksemburg'taki uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin 28 bin sayfa gizli belgeleri ele geçirerek yayınlamış ve 340 küresel şirketin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki ağır vergilerden kurtulmak için Lüksemburg'la 2002 ile 2010 yılları arasında milyarlarca avroluk gizli anlaşmalar imzaladıkları ortaya çıkmıştı. Şirketlerin böylece elde ettikleri karları örtülü şekilde Lüksemburg'daki birimlerine transfer ederek sembolik vergiler ödedikleri anlaşılmıştı.

Şirketlerin Lüksemburg makamlarından aldıkları güvencelerle vergi kaçırma operasyonlarına 2010'dan sonra da devam ettikleri iddia ediliyor.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumuna göre dünyanın önde gelen muhasebe şirketlerinden PricewaterhouseCoopers'ın aracılık ettiği Lüksemburg maliyesiyle gizli anlaşmalar imzalayarak vergi kaçıran şirketler arasında IKEA, PepsiCo, FedEx, Amazon, FIAT, Volkswagen, Deutshe Bank, JP Morgan Chase ve Procter & Gamble gibi birçok küresel şirket bulunuyor.

İddiaların odağındaki 340 şirketin 68'ine ev sahipliği yapan Almanya, Lüksemburg üzerindeki baskısını artırdı. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, Lüksemburg'un küresel vergilendirme standartlarını yakalamak için yapması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de şirketlerin büyük oranda vergi kaçırmalarına izin veren ülkeleri "Avrupa dayanışmasını budamakla" suçladı. Gabriel, bir yıl öncesine kadar Lüksemburg Başbakanı ve Maliye Bakanı olan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'e vergi kaçakçılığıyla mücadeleye öncelik vermesi çağrısında bulundu.

Juncker Komisyonu başkanlığındaki AB Komisyonu'nda rekabetten sorumlu üye Margrethe Vestager, yaptığı yazılı açıklamada, Lüksemburg'un FIAT ve Amazon'la vergi anlaşmalarını halen incelediklerini belirtti.

Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları toplantısına katılırken basına yaptığı açıklamada, küresel şirketlerin vergi kaçırmalarına yardımcı oldukları iddiasını reddederek girdikleri bütün angajmanların "tamamen yasal olduğunu" savundu.

Gramegna, agresif vergi rekabetinin tek bir ülke tarafından çözülemeyeceğini ve uluslararası düzeyde ele alınması gerektiğini vurguladı.