Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün karşılaşılan tablonun esas itibarıyla kapasite kullanım oranları ve dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeler incelendiğinde beklenen bir sonuç olduğunu belirtti.

Işık, yazılı açıklamasında, eylül ayına ait açıklanan sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Eylül ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttığını, arındırılmamış endekste artışın ise yüzde 4,1 olduğunu ifade eden Işık, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,7 artış gözlemlendiğini bildirdi.

Sanayi üretiminin beklentiler doğrultusunda büyüme sergilediğini vurgulayan Işık, bu verilerle üçüncü çeyrek sanayi üretim verilerinin de netleştiğini belirtti. Üç aylık dönemler itibarıyla bakıldığında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 arttığını ifade eden Işık, üç aylık verilere arındırılmamış rakamlarla bakıldığında sanayi üretiminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4'lük büyümeyle karşılaşıldığını kaydetti.

Arındırılmamış rakamlarla sanayi üretimindeki artışın ilk çeyrekte yüzde 5,3 iken, ikinci çeyrekte sanayi üretiminde büyümenin yüzde 2,6'da kaldığını vurgulayan Işık, "Kimsenin 2. çeyrek büyümesine aldanmaması gerektiğini, 3. ve 4. çeyrekte büyümenin hızlanacağını söylemiştik. Bu veriler ikinci çeyrekte yavaşlayan ekonominin 3. çeyrekte itibaren tekrar hızlanmaya başladığını göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Bugün karşılaşılan tablonun esas itibarıyla kapasite kullanım oranları ve dış ticaret rakamları ve diğer bazı göstergeler incelendiğinde beklenen bir sonuç olduğuna dikkati çeken Işık, özellikle ağustos ve eylül aylarında iç pazardaki hareketlenmenin bu durumun sinyalini verdiğini, bugün açıklanan eylül ayı sanayi üretim verilerinin de bu durumu doğruladığını ifade etti.

Sanayi üretiminin bu seviyeyi, hem komşulardaki güvenlik sıkıntıları devam ederken hem de Avrupa pazarlarında tekrar bir duraksama baş göstermişken yakaladığını belirten Işık, şunları kaydetti:

"Her ne kadar özellikle Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeler, ihracatımız üzerinde baskı oluşturuyor olsa da sanayicilerimiz alternatif kanalları kullanarak hem üretmeye hem de ihraç etmeye devam etmektedir. Sanayi üretimi ülke ekonomisinin lokomotifidir. Bir başka deyişle ülke büyümesine sanayi üretimi yön vermektedir. Son olarak açıklanan Orta Vadeli Program'da da sanayi üretimine özellikle de imalat sanayine özel bir önem verilmiştir. Bu bağlamda yurt içi kaynakların artırılması, kaynakların daha üretken alanlara yönlendirilmesi ve özel sektör imalat sanayi yatırımlarının artırılması ve imalat sanayisinin GSYH içindeki payının yükseltilmesi hususlarının altı bilhassa çizilmiştir.

Bakanlık olarak sanayicilerimize güveniyoruz. Her alanda sanayinin önünü açmak için çaba gösteriyor, sanayicimiz daha fazla üretirken üretilen ürünlerin niteliklerinin de artırılmasını teşvik ediyoruz. Sanayimizi tüm dünyada daha rekabetçi hale getirmek amacıyla Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe, verimliliğe her geçen gün desteğimizi daha da artırmaya devam edeceğiz."